Си Цзинпин на път да се укрепи на партийния връх

През септември той каза, че Китай навлиза в период на "концентрирани рискове"

Свят
17:11 - 28 Октомври 2019
1359
Си Цзинпин на път да се укрепи на партийния връх

Лидерите на Китайската комунистическа партия започват днес най-важната си среща за тази година, като се очаква президентът Си Цзинпин да настои на китайския модел на управление в борбата със затегналата се икономическа и политическа криза в страната и в чужбина.

Четиридневният конклав идва в критично време, когато Хонконг е обзет от антиправителствени протести, продължаващи вече четвърти месец, което прави Пекин обект на западни критики за потъпкване на правата и свободите на хората в Хонконг заради начина, по който властите там решават проблема с насилието по време на демонстрациите.

Китайската икономика, освен това, бележи най-ниските си темпове на ръст от близо три десетилетия, засегната донякъде и от продължителната търговска война със САЩ. Стабилният ръст има ключово значение за политическата легитимност на партията.

За Пекин е много важно да използва този повод, за да представя китайската политическа система като меритократична, лишена от предизвикателства и превъзхождаща западната демокрация, казва Ван Цзянгю, директор на Азиатския правен институт при Националния университет на Сингапур.

Партийните лидери многократно предупреждаваха, че без комунистическо управление Китай би изпаднал в хаос и би станал плячка на враждебните западни сили. През септември Си каза, че Китай навлиза в период на "концентрирани рискове" - икономически, политически и дипломатически, и че страната трябва да бъдe готова за борба.

"Китайската партия-държава иска да покаже, че нейната политическа система е по-привлекателна в чужбина и че другите трябва да спрат да сочат страната с пръст", добавя Ван.

Пленуми, както формално се наричат заседанията на комунистическата партия, обикновено се провеждат всяка есен. Сегашният пленум ще бъде четвъртият след последния партиен конгрес в края на 2017 г. Той представлява среща при закрити врата на Централния комитет, съставен от около 370 души, и е най-голямата от елитните структури, управляващи Китай.

Някои очакваха четвъртият пленум да се състои миналата есен, но това не стана, което породи спекулации за разногласия в партийната върхушка относно курса на развитие на страната. "Четвъртият пленум ще разработи планове за реформи и на него ще се говори как да се подобри управлението, което е належаща задача", каза един китайски вътрешен човек пред Ройтерс при условие за анонимност поради деликатността на въпроса.

"Те (партийните лидери) трябва да трансформират цялостния капацитет на държавното управление и да адаптират (страната) към променените глобални правила, за да може тя да устои на стрес тестовете от външни рискове", отбеляза инсайдерът, добавяйки, че търговската война засилва този натиск.

От пресслужбата на комунистическата партия не отговориха на искането за коментар на дневния ред на пленума.