Сигнализират ЕК за замърсяване на Панчаревското езеро

Водоемът не е почистван повече от 10 години, твърдят спортисти

Актуални новини
11:44 - 11 Април 2019
1589
Сигнализират ЕК за замърсяване на Панчаревското езеро

Прекомерно замърсяване на Панчаревското езеро край София забелязаха спортисти, които редовно посещават водоема, съобщава БНТ. Според гражданите на квартала замърсяването е отдавна, водите на езерото се замърсяват ежедневно, а мерки за почистването им не се предприемат.  Поради тази причина хората възнамеряват да отнесат проблема до Европейската комисия.

„Проблемът е от дълги години и не е от вчера или от една седмица. Може би над 10 години езерото почти не се почиства. Тук протичат много тренировки. Езерото е прекрасно място за отдих, за спорт, за всичко и просто не изглежда добре”, споделя треньорът по кану-каяк Иван Хиндалов.

Според него замърсяването пречи на тренировъчния процес. Той допълва още, че няма спомен за това кога водите на езерото в Панчарево са почиствани за последно езерото. По думите му регулярно се правят самосиндикални акции по почистване.

Венцислава Асенова от Регионална инспекция по околна среда и водите споделя, че съгласно Закона за водите почистването, поддържането и ремонтно възстановителните работи на язовири и езера би трябвало да се извършва от собственика на съоръжението. „В случая язовир Панчарево се стопанисва от "Напоителни системи". За управлението на отпадъците, допускането на нерагламентирано замърсяване отговорност има и кметът, но пък във водния обект би следвало собственикът или стопанинът му да осъществява почистването”, категорична е тя.

Асенова обясни, че качеството на водите на Панчарево се наблюдава чрез мониторингов пункт, а през годините са констатирани незначителни отклонения.

Другата седмица се очаква от "Сдружение за Панчарево и Кокаляне" да изпратят и официалното си становище към ЕК.