Силистра е в ступор - няма ковид зони

Без лекари и без медикаменти за болните в областта

Здраве
12:23 - 04 Октомври 2021
2574
Силистра е в ступор - няма ковид зони

Силистра все още е сред областите, които не фигурират в списъка на здравните заведения, в които има открити ковид-зони, публикувани от министерството на здравеопазването. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани от личните си лекари към Спешните отделения на болниците в региона, съобщава БНР. 

Заради липсата на ковид-зона в Силистренско, пациентите на домашно лечение не могат да се възползват от решението на МЗ да ползват и безплатните лекарства по здравна каса. 

Още в началото на септември директорът на РЗИ д-р Теодора Начева обяви, че изграждането на зона в Силистра е в работен процес. Обсъждаха се варианти за място в доболничната помощ, където да бъдат посрещани пациенти, да бъдат обслужвани с преглед и изследвания, или назначена терапия.

"Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме много малко такъв тип лечебни заведения, от които можем да очакваме да изградят такива зони. Имаме само едно ДКЦ в област Силистра и няколко малки медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито ренген. Само ДКЦ- то остава да разкрие такава зона. И ако в началото имахме надежда това да се случи, днес шансовете са почти нулеви", коментира пред медията д-р Начева.

По думите и обаче лисват и лекари от ДКЦ- то, който да работят в такава ковид зона. Не може лекарите от самото ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да вършат тази рискова дейност, подчерта още д-р Теодора Начева.

"Няма как да ти липсва нещо, което не го е имало", казваха за БНР семейните лекари.

"Спешните звена действат като ковид-зона и там се прецезира кой е за домашно лечение, кой е за болнично. Там знаят с какви легла разполага болницата, там са консултантите", каза в "Хоризонт до обед" д-р Дима Христова. "Трябва да се подсили звеното в болницата. За мен проблемът е в стационарното лечение на пациентите с коронавирус, не на лабораторно ниво. Ккаво точно ще се прави в ДКЦ?", заяви д-р Христова.

За натовареноста на лекарите в болницата потвърждава и д-р Васил Славов, директор на силистренското лечебно заведение, но именно заради това в ковид-зоната трябва да са специалисти от доболничната помощ. Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и идеята това да е основна роля на спешните отделения.