Симеон II посрещна тленните останки на дядо си под звуците на "Шуми Марица" (СНИМКИ)

Хиляди се прощават в двореца "Врана" с цар Фердинанд

Политика
15:37 - 29 Май 2024 (обновена)
6616
Симеон II посрещна тленните останки на дядо си под звуците на "Шуми Марица" (СНИМКИ)

С траурно шествие в парк „Врана“ тленните останки на цар Фердинанд I бяха пренесени до двореца „Врана“, където ковчегът беше поставен в централното фоайе. Процесията започна от Главния вход на парка, след като катафалката с тленните останки на цар Фердинанд I пристигна от Летище София. 

Тленните останки на цар Фердинанд бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет.

"Царят се завърна. Той беше наш августейши господар и почитаем държавен глава цели 31 години. 106 години след абдикацията си. След 30 години в изгнание. 76 години след кончината си. Царят-Отец си е у дома. Вечна му памет! Вечна слава!", написаха в социалните мрежи монархисти.


Ковчегът беше свален, пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към двореца „Врана“. Процесията пристигна пред двореца, където я очакваше внукът на Фердинанд - Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, апостолическият нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани, членове и близки на семейството, както и хиляди политици, общественици, журналисти и граждани. 

Масивният ковчег с тленните останки на монарха бе покрит с флага на царската фамилия.

Гвардейският оркестър изсвили първия български химн „Шуми Марица“.

Гвардейците с ковчега на рамо го внесоха по стълбите и го поставиха в централното фоайе на двореца.

След траурната церемония, вратите на двореца ще отворят за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд. Пред входа на двореца се изви опашка от желаещи да се поклонят.


Сред присъстващите политици са президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Васил Терзиев, депутати от ГЕРБ, ДПС, НДСВ и "Възраждане".

Министерството на отбраната организира и осъществи транспортирането, а Министерството на външните работи координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 г.

Решението на служебния кабинет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Тленните останки на първия цар от Третото българско царство бяха досега в криптата на църквата "Св. Августин", но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.

Фердинанд I Сакс-Кобург-Готски е германски принц, български княз (25 юни 1887-22 септември 1908) и цар (22 септември 1908-3 октомври 1918) на България (1861-1948).

На 25 юни 1887 г. III Велико народно събрание го избира за княз на България. На 22 септември 1908 г. след провъзгласяване на независимостта  на България Фердинанд I е обявен за цар на българите. При сключването на Солунското примирие (29 септември 1918, с него България капитулира и излиза от Първата световна война) Антантата (военно-политически блок между Великобритания, Франция и Русия, оформен през 1904-1907) поставя задължително условие Фердинандд I  да се откаже от престола и да напусне България.

На 3 октомври 1918 г. подписва манифест, с който се отказва от трона в полза на сина си Борис III. След напускането на Царство България приживе никога повече не се завръща тук.

Снимки: Агнес Методиева и Lupa.bg