Синът на Чаплин се срещна с български артисти в Пловдив

Баща ми е съвсем различен от човека на екрана, сподели Юджийн

Топ
14:17 - 12 Юни 2024
2704
Синът на Чаплин се срещна с български артисти в Пловдив

Синът на кино легендата Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин се срещна с актьори от Пловдивския драматичен театър по време на гастрола му в България със спектакъла Chaplin Pianissimo, който започна на 10 юни в зала “България”, днес е в Пловдив и ще завърши на 15 юни във Фестивалния комплекс във Варна в рамките на МТФ “Варненско лято”.

Той и световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и професора от консерваторията в Париж Силвен Моризе ще обменят опит с младите музиканти. Специално за концерта в Пловдив на сцената на театъра ще бъдат два рояла на австрийската фирма „Бьозендорфер“, която е  една от най-добри европейски фирми в производството на пиана и рояли.

Единият от тях е бижуто сред роялите в световен мащаб. Уникалният инструмент е част от бутикова колекционерска серия ‚Артист“ на компанията. В света има само 25 такива рояла, всеки със свой уникален номер. С  изключителните си звукови характеристики, роялът е истински шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато.

Юджийн Чаплин се срещна с медиите в града под тепетата и сподели за спектакъла Chaplin Pianissimo. Той е гост на творческия състав на театъра в Пловдив и разказа любопитни факти за живота на своя баща.

„Това е една идея, която се роди по време на пандемията. Бях помолен да направя музиката на Чаплин за две пиана. Хрумна ми, че е добре да има разкази между самите парчета, защото има много въпроси като: какъв беше баща ти, как работеше, как композираше. И така сглобихме  шоуто, това е един разказ за Чаплин и за неговата музика", каза Юджийн Чаплин.  

И продължи „Това което е невероятно за него, е че той е бил свидетел на 20-ти век и неговата музика е била много вдъхновена от това, което се е случвало около него.

Много съм развълнуван, че мога да представя това тук в Пловдив и да видя реакцията на публиката. Избрахме най-популярните теми, има много и достатъчно материал да се направи Pianissimo  1 ; 2 и 3,  но ние избрахме най-известните, защото ако искаш да бъдеш запомнен, ще използваш най-известната музика. Целта е да говорим за човека Чаплин, за музиката му и също така за моя личен опит с него. Трудно е да се обясни, затова трябва да се види“, сподели синът на Чаплин.

По думите му човекът на екрана е нещо различно от баща му, защото човекът на екрана има шапка и мустаци, а баща му е бил различен и не се е обличал така.

„Той винаги композираше, когато ние бяхме на училище и е тихо вкъщи, но когато се прибирах по-рано стоях в коридора и слушах как баща ми свири на пианото и се чудех за какво точно пише тази музика. Помня, когато пишеше музиката за „Хлапето“, за „Цирка“ и много други. Винаги последната му работа му беше най-любима и той много се гордееше с нея“.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община. Гастролът на Chaplin Pianissimo в България е  част от "Световен театър в София"  и фестивала "Варненско лято".