Синдикатът на железничарите иска оставката на ръководството на НКЖИ

Искат да се намеси транспортният министър, за да се намери изход

Новини
12:17 - 13 Май 2024
1026
Синдикатът на железничарите иска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на компанията да подаде оставка поради некомпетентност и неадекватни действия. Железничарите поискаха министъра на транспорта и съобщенията да се намеси, в опит да намери изход от ситуацията.

Координационния съвет на Синдиката на железничарите в България излезе с декларация по отношение на преговорите за сключване на нов колективен трудов договор (КТД) в Държавно предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ).

Според синдикатът ръководството на НКЖИ няма желание да признае какви са проблемите в бранша и няма намерение да търси ясна формула за тяхното решаване.

Според железничарите основните проблеми, предмет на КТД са:

- Големият брой ваканции;

- Застрашително растящата средна възраст на експлоатационния персонал;

- Постоянната работа в намален състав;

- Работата на голям брой колеги по втори трудов договор за допълнителен труд при същия работодател;

- Високият и постоянно растящ дял на забранения от закона, а в условията на жп транспорт и опасен извънреден труд.

Синдикатът посочва, че причините за попадане в тази ситуация са ниските трудови възнаграждения и най-вече на основния експлоатационен персонал. От там посочват, че заплащането не съответства на сложността и отговорността на влагания труд. Възнагражденията в ДП НКЖИ е трайно по-ниско и изостават сериозно от средната брутна работна заплата (СБРЗ) в страната.

Следствие на непрофесионалното ръководство от страна на ДП НКЖИ на експлоатационните процеси е и усложнената експлоатационна обстановка. Това състояние създава условия и предпоставки за влошаване и застрашаване безопасността на превозите. Ярък пример е настоящата ситуация в жп възел София и провокираните от това реакции на клиентите, обществото и медиите, подчертават железничарите.

Те не виждат смисъл от подписването на КТД с предлаганите от работодателя условия и параметри, което би довело до задълбочаване на проблемите и засилване хаоса в системата. Работата без колективен трудов договор остава на отговорността на работодателя.