Синдикатите поискаха нова актуализация на бюджета

От КНСБ призоваха заложените средства да бъдат удвоени от 2 на 4 млрд. лв.

Общество
22:37 - 13 Юни 2022
2773
Синдикатите поискаха нова актуализация на бюджета

Работодателите - с отворено писмо до правителството. Те настояват за отговор осигурени ли са доставките на газ и след месец юни. А в същото време - синдикатите пак поискаха актуализация на актуализацията на бюджета.

Неприемането на актуализацията на бюджета ще се отрази пагубно и за хората и за бизнеса. Това прогнозират КНСБ и смятат, че заложените средства дори трябва да бъдат удвоени от 2 на 4 млрд. лв.  А допълнителните средства трябва да отидат за по-високи заплати. Работодателите от друга страна са на мнение, че актуализацията е без значение в този си вид и единствената работеща мярка би била енергийни помощи за бизнеса. И още те излязоха  с отворено писмо до правителството като настояват да знаят има или не подписан дългосрочен договор със Съединените щати за доставка на природен газ. Причината – не могат да си направят сметката.

Синдикатите предупреждават- актуализацията е задължителна и то въпреки  заложените средства и мерки.

„Аз настоявам актуализацията на бюджета да мине през парламента, с какво мнозинство не знам, важното е да мине при това с още повече допълнителни разходи, които според нас съвсем логично могат да бъдат направени”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Допълнителни разходи от още 2 млрд. лв. за по-високи заплати, предлагат от КНСБ. „Няма друга алтернатива, независимо кой управлява държавата освен да се компенсират доходите на работещите”.

Не такива са сметките на работодателите.

„Предложените текстове в актуализацията и промени в закона за енергетиката не решават основната задача на тази актуализация и ако в този вид не се състои няма да се промени нищо съществено”, посочи Васил Велев, председател на АИКБ.

И също предлагат увеличаване на доходите, но чрез енергийни помощи за бизнеса. „Това би било от полза на гражданите, тъй като би спряло тяхното обедняване, би спряло инфлацията до нивата на които е, даже може цените да се върнат и назад, защото конкуренцията действа”.

Също заради по-голяма предвидимост  настояват да стане ясно официално има ли подписани дългосрочни договори за доставки на американски газ.

„КЕВР е предвидил прогнозна пазарна цена 115 лв., за мегаватчас, на каква база е предвидил... Има ли основания за такава цена или ние да се спасяваме поединично да си търсим други доставчици”, твърди Велев,

Докато  работодатели и синдикати изчисляват на едро как ще се отрази липсата на актуализация на бюджета, Костадин смята  по собствения си джоб. И брои колко кг картофи трябва да продаде, за да му стигне пенсията, която с добавката е 400 лв.

„Ако ми падне пенсията, трябва да спра да се движа. Разходите непрекъснато се увеличават колкото и да се стискаш няма да ти стигнат”, заяви пенсионерът Костадин пред Нова тв.

Синдикатите също смятат, че заложеното увеличение на пенсиите трябва да стане факт.

„Те не са най-правилният начин особено 60-те лв. да възстановим нарушената връзка между приноса и правата, но са единствено възможния към настоящия момент”, твърди Пламен Димитров.

Но работодателите се притесняват, че това, по думите им, необмислено увеличение ще се отрази негативно върху работещите.

„Приходи от над 1 млрд по плана за възстановяване и устойчивост ще послужат за това увеличаване на пенсиите, но те трябва да се върнат догодина + нови 4 отиваме на още 5 млрд. догодина”, заяви Велев.

Въпреки различните  сметки Костадин, който следи политическите новини е сигурен, че актуализация ще има. „Ще я гласуват защото няма къде да идат, защото правителството пада , правителството пада, ако продължат така да се развиват нещата”.