Сирийска милиция изстреля ракети към Израел

Това е в отговор на поредица от въздушни удари срещу проиранска милиция в Източна Сирия

Свят
13:19 - 09 Септември 2019
1414
Сирийска милиция изстреля ракети към Израел

Подкрепяна от Иран милиция в Сирия е изстреляла няколко ракети към северната част на Израел в ранните сутрешни часове днес, но те не са достигнали границата, обявиха от израелската армия, цитирани от местни медии.

Според въоръжените сили на Израел нападението е извършено от членове на шиитска милиция, действаща под командването на Революционната гвардия на Иран.

Израелските въоръжени сили уточниха, че ракетите са били изстреляни от предградия на сирийската столица Дамаск.

Предполагаемата атака е станала на фона на информации за поредица от въздушни удари срещу проиранска милиция в Източна Сирия, при които са загинали 18 бойци, отбелязаха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

В изявление въоръжените сили на Израел изтъкват, че "държим сирийския режим отговорен за всяко действие, което се случва в Сирия".

В публикация в "Туитър" говорителят на арабски език на израелската армия предупреди режима на Башар Асад в Сирия, че щял да "плати цената" за това, че позволява на Иран и неговите проксита да използват Сирия като база за операции срещу еврейската държава, или като си затваря очите за техните действия или чрез активно сътрудничество с тях.

"Това не е скрито от нас", написа говорителят.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права въздушните удари срещу проирански милиции са извършени в района на Албу Камал близо до границата с Ирак.

Няма официални изказвания за това кой стои зад атаката.

"Военни самолети, чиято идентичност не е известна досега, удариха превозни средства и позиции на иранските сили и присъдружни на тях милиции", уточняват от сирийския център, допълвайки: "Осемнайсет бойци бяха убити, но националността им все още не е установена."

Ударите са поразили база, принадлежаща на Народни мобилизационни сили, уточни саудитската държавна телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на източници в района.

"Ал Арабия" заяви, че в базата, която се намира в района на Ал Букамал, също така се помещават сили от ливанската радикална групировка "Хизбула".

От средата на юли насам пет оръжейни склада и тренировъчни лагери, принадлежащи на Народните мобилизационни сили, са били ударени при нападения.

Народните мобилизационни сили обвиниха както Израел, така и САЩ за неотдавнашна серия от взривове и наблюдения на дронове в техни бази. Израел не е коментирал.

Вчера вечерта взривове са избухнали на сирийската страна на границата в същите райони, където Фокс Нюз съобщи миналата седмица, че Иран строи ново военно съоръжение, което може да приюти хиляди войници и складове за съвременно оръжие.

Не е ясно дали това е същата база.