Сирийската армия влезе в Ракка за първи път от пет години

Дамаск многократно осъжда окупационната политика на Турция в Северна Сирия

Свят
16:50 - 16 Октомври 2019
947
Сирийската армия влезе в Ракка за първи път от пет години

Отряди на сирийската армия са влезли в град Ракка в северната част на Сирия за първи път от 2014 г. насам. Това обяви военен източник, цитиран от руските медии.

Източникът е добавил, че правителствените войски са създали свои наблюдателни пунктове.

През 2014 г. терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") превзеха Ракка, като градът се превърна в де факто столица на терористите.

През октомври 2017 г. градът беше освободен след многомесечна операция на доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), с подкрепата на военна авиация на международната коалиция срещу ДАЕШ, оглавявана от САЩ.

По време на масираните бомбардировки и действията на проамериканските кюрдски формирования, Ракка беше сравнена със земята. Градът все още не е възстановен.

Външното министерство на Сирия определи като "геноцид" действията на коалицията при освобождението на Ракка.

В неделя стана известно, че кюрдската автономна администрация на териториите в Североизточна Сирия и официалните власти на страната са се договорили да разположат правителствени войски по цялата граница с Турция, за да помогнат за отблъскване на атаките на турската армия и протурските групировки.

Това се случи, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган на 9 октомври обяви началото на операция "Извор на мир" срещу сирийските кюрди.

Дамаск многократно осъжда окупационната политика на Турция в Северна Сирия. Русия заяви, че Анкара трябва да избягва действия, които биха могли да попречат на разрешаването на конфликта в Сирия, който продължава от 2011 г.