СКАНДАЛ: Глас от коалицията пита Корнелия Нинова ли е премиерът?

Политика
18:00 - 18 Февруари 2022
10722
СКАНДАЛ: Глас от коалицията пита Корнелия Нинова ли е премиерът?

Корнелия Нинова се изживява като премиер и се опитва да кадрува пряко в министерствата, поверени на квотата на БСП, докато дирижира бавно подписаното от четирите партии в нея коалиционно споразумение. Писмо, изпратено до репортер на Lupa.bg от подател, свързан с управленския съюз, чието име засега ще запазим в тайна, разкрива, че диалогът в него никак не е конструктивен, противно на заявките, които политическите сили правят за пълно единство.

Според източника ни и ловът на вещици в самата БСП никак не бил случаен и съвпадал с конкретни назначения по министерства.

Оказва се, че ударно в последните седмици шефът на ПГ на левицата Георги Свиленски по списък започнал да назначава верни на ръководството лица и в икономиката лично при Нинова, и да предлага кадри на Иван Иванов в МЗГ, и на Георги Гьоков в социалното ведомство. В последното пък настъпил разрив не между кого да е, а между министъра и шефката на БСП за Хасково и съветник на Нинова Емилия Масларова, която "се хванала за главата" заради политики, предлагани от наследника й на поста.

Трусове имало в управляващата БСП и по места. Така за пример се дава структурата в Смолян, за чийто председател била предложена любимка на Нинова на име Рабие Кьосева, но изненадващо не успяла да спечели, а на нейно място кацнал 35-годишният адвокат Владислав Емирски, сочен по-скоро за опозиционер. Как това рефлектира на изпълнителната власт обаче?

Точно два часа след гласуването, в което е участвал и бившият касиер на "Позитано" 20 Александър Нейчев, напуснал Нинова преди няколко месеца и който бе назначен за шеф на Югоизточното държавно централно предприятие е бил уволнен от земеделския министър Иванов, както твърди източникът ни, заради "неправилен вот". 

Основните кадри в друго ведомство - туристическото, ръководено от бесепаря Христо Проданов пък за буквално 2 дни е осъмнало с няколко ключови кадри - членове по високите етажи на организацията на левицата в район "Триадица" в столицата.

В същото време дълговете на Столетницата към областната управа на София продължават да се трупат и вече се говорело, че партията ще се раздели със сградата в центъра.

"Докато Кирил Петков се бори за съдебна реформа, събира конституционно мнозинство и води престрелки с главния прокурор Иван Гешев, Нинова се вживява вече няколко пъти в ролята на министър-председател - нейна е идеята за тропването с крак за АЕЦ "Белене", нейно е и решението да не закрива и да не преструктурира ДКК, въпреки заявките на Петков още от миналото лято, че това трябва да се случи. А темата с ДКК е разписана в коалиционното споразумение и от БСП", пише още гласът от управленския съюз.