СКАНДАЛ: Калин Христов пак се цани за гуверньор на БНБ - този път чрез Костя Копейкин

Бившият финансов министър отново се кани да става управител, опитал да се присламчи и към ПП, отрязали го

Политика
18:15 - 26 Септември 2022
7846
СКАНДАЛ: Калин Христов пак се цани за гуверньор на БНБ - този път чрез Костя Копейкин

Дългогодишният зам.-гуверньор на БНБ Калин Христов, когото ГЕРБ лансираха за управител на държавния трезор след рухването на Корпоративна търговска банка (КТБ) на мустакатия олигарх Цветан Василев през 2014 г., отново е хвърлил око на поста на Димитър Радев, научи ексклузивно Lupa.bg. А този път да извоюва номинацията му в бъдещия парламент и да се пребори за успеха му след 8 години опити да оглави институцията, се е заел не кой да е, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Общото между Калин Христов и Копейкин? 

"Не" на присъединяването на България към Еврозоната от 1 януари 2024 г. 

От години Христов изразява, за разлика от Радев и останалите шефове в БНБ, силно скептични позиции за замяната на лева с еврото. Националистът пък поде в последните месеци активна кампания срещу въвеждането на общоевропейската валута у нас в срока, поставен на страната, която в момента се намира в т.нар. чакалня.

Нещо повече, Копейкин построи голяма част от предизборната си кампания в решителната й фаза тъкмо върху тезата, че ако вземе властта, няма да допусне еврото у нас и ще инициира постъпки изобщо за излизането на България от договорите за ЕС и НАТО. 

В същото време Калин Христов е на мнение, че инфлационният капан, в който се намираме в момента, е основна причина да се търси отлагане за членството в Еврозоната заради зараждаща се дългова спирала. "Няма съмнение, че за България участието на лева в ERM II няма да представлява никакво усилие, нито да изисква каквато и да е промяна в паричния ни режим.

Вече 22-ра година левът де факто участва в ERM II – с нулево и „без напрежения“ отклонение на курса. Важно е да бъде подчертана още една особеност в нашия случай. Българските власти имат за цел участието в ERM II да започне едновременно с присъединяването към Единния надзорен механизъм чрез установяване на т.нар. тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

С други думи, според така обявената цел – не може да имаме присъединяване към Надзорния механизъм преди присъединяване към ERM II, нито обратното, т.е. двете трябва да се реализират в един и същ момент", казва Христов на 21 ноември 2018 г. На форум в края на май тази година пък заместникът на Димитър Радев открито заявява, че подготовката на България за членство в Еврозоната и транзитния период могат да доведат до опасна инфлационна спирала. 

Любопитната подробност в контекста на предизборната кампания в момента е, че другият, изразяващ подобни тези и който е на мнение, че въвеждането на еврото у нас трябва да се отложи, освен Костадинов на "Възраждане", е провалилият се кандидат за поста управител на БНБ, докато процедурата бе в ход в рамките на 47-ото НС - Любомир Каримански от Има такъв народ. 

А по наша информация Калин Христов се е опитвал да пробие и в редиците на "Продължаваме промяната", но заради антиевро настроенията си не е успял и така е започнало сближаването с партията - диаметрално противоположна на концепциите и програмите на ПП - "Възраждане". Според източниците ни Христов използва Костадинов, за да лансира тезите му в публичното пространство против заложената още с присъединяването на България към ЕС политика за въвеждане на единната валута. 

Факт е обаче, че преди да се самопредложи на новите партии, Христов си правеше реклама като кадър не на кого да е, а на ГЕРБ, защото от съветник на гуверньора Иван Искров през 2009 стана негов заместник. По-късно, през 2013 г. той бе служебен финансов министър именно в кабинета на Марин Райков, назначен от ексдържавния глава Росен Плевнелиев.

И тогава се знаеше, че той няма право да се върне като шеф в БНБ след края на мандата, но макар и незаконно, пак отиде подуправител на институцията.

Така през 2014 г. Калин Христов отново цъфна като потенциален кандидат да оглави Банката, при това в турбулентния период след катастрофата "КТБ". Тогава той бе лансиран за бъдещ управител като наследник на тогавашния Иван Искров. Намесата на БСП тогава спря скоростното издигане на Христов. 

"Калин Христов не е решение на проблема, той е част от него", отсече тогавашният шеф на ПГ на левицата Атанас Мерджанов. И той, и колегите му се наложи да напомнят на ГЕРБ, че тъкмо Христов е искал да се въведе т.нар. банкова вакация, а проблемът с КТБ да се реши със заем от 5 милиарда лева за сметка на данъкоплатците. 

Сега Калин Христов отново се е надъхал да поеме БНБ, този път чрез сочената от социолозите като четвърта, а може би дори трета бъдеща сила в Народното събрание - "Възраждане". Не е ясно дали ИТН ще прескочи 4-процентовата бариера за вход в парламента и така Слави Трифонов отново да опита да лансира Каримански.

Но, категорични са източниците ни, ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ със сигурност ще противостоят на идеята финансист, отявлено проявяващ се като противник на еврото, да оглави банката едва 14 месеца преди България официално да приеме валутата и с това да завърши интеграционния процес като пълноправен член на ЕС.