Скандал: Мариан Бачев изригна срещу кмета на Пловдив заради двойни наеми за театралните зали

Актуални новини
14:00 - 29 Април 2021
4701
Скандал: Мариан Бачев изригна срещу кмета на Пловдив заради двойни наеми за театралните зали

Популярният актьор Мариан Бачев протестира в социалните мрежи срещу кмета на Пловдив Здравко Димитров и ръководството на общината. Причината - отмяна на спектакъла "Аз, досадникът", който трябваше да се играе в сряда вечерта в Дома на културата, заради вдигнат наем в последния момент. 

Ето какво написа Бачев:

"На вниманието на жителите на Пловдив: Тази вечер спектакълът "Аз, досадникът“ на сцената на Дом на културата "Борис Христов" няма да се състои.

В последния момент ни вдигнаха двойно наема. При допустими 50% зрители. Обяснението от офиса на кмета на община Пловдив Здравко Димитров - "Общината имала нужда от приходи". Така се прави в "столицата на културата" - с много работа, работа, работа - по възможност, на гърба на артистите. Срамно е!". 

От своя страна кметът Здравко Димитров обясни, че наемите не се вдигали двойно, а се възстановявали тарифите, гласувани от Общинския съвет. "Когато беше възможно - и миналата година, и тази година, правихме реверанс. Не можем да си играем с цените", отсече кметът.

От Община - Пловдив обясниха, че всички културни оператори са били уведомени, че от 19 април, когато в зрителните зали се допускат 50% зрители, се възстановяват цените по тарифата, приета от Общинския съвет.

За времето, когато в залите е допускано 30% зрители, е взето вътрешно решение да се направи реверанс към актьорите и наемът да е наполовина, т.е. представлението да се таксува като репетиция. Освен това, при падане на спектакъл най-вече поради заболяване на актьор, авансът се е връщал на сто процента. Въпреки ограничението от 30 на сто заемане на капацитет, организаторите са вкарвали по 50%. От 19 април е разрешено запълването на 50%, но никой не контролира дали се спазва и зрителите са много повече. 

Случката провокира остри реакции в мрежата в подкрепа на изказването на Бачев, мнозина споделиха публикацията му, сред тях и неговият колега Фахрадин Фахрадинов.   

Тази сутрин Мариан Бачев публикува нов коментар в социалните мрежи, озаглавен: "Пояснение към вчерашния статус".

"Искам да споделя своята позиция по отношение на т.нар. културна политика. Става въпрос за принципни неща. Вчерашния статус го дължах на зрителите, които ще останат разочаровани от отмяната на представлението в Пловдив.

Не исках да ви занимавам със спорове за наеми на зали и административно равнодушие, проявяващо се в днешния отговор от общината с лек сарказъм какви печалбари са артистите и промоъутърите, защото в опита си за оцеляване по време на пандемията са вдигнали цената на билетите, при все че имахме ограничение от 30% капацитет, т.е. не можехме да се ползваме от 7 от 10 билета.

Сами можете да прецените какво означава това. Но друго е по-важното. С иронията на политици и на администрация, която е на бюджетна заплата, ние сме свикнали от години. Те не правеха нищо или правеха нищожно малко за културата и изкуството и без да има пандемия. Пандемията някак си легитимира нищоправенето. В някои случаи го направи престижно.

Но за разлика от много други сектори, в които можеш да спреш и след време да продължиш оттам, откъдето си спрял - да кажем един строеж, в културата е необходимо устойчивост В КУЛТУРАТА Е НЕОБХОДИМА УСТОЙЧИВОСТ, за да може да оцелее и, в идеалния случай, да се развива. Изкуството бе една от първите жертви на пандемията. Но голяма част от българската общественост показа, че потребността от култура е по-силна от тази за тоалетна хартия или хранителни запаси. Изкуството дава свобода - независимо дали си негов създател или потребител. То е споделено изживяване.

Много от колегите на свободна практика се хванаха на друга работа, докато театрите бяха затворени. ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ. И за да могат да се завърнат на сцената - там, където принадлежат.

ТЕЗИ ХОРА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ПОДИГРАВКА, А УВАЖЕНИЕ.

И ако някои от билетите бяха повишени, то бе за да може срещата с публиката да се състои. Те не спекулираха с дефицита на определена стока, за да ѝ вдигнат цената 20-30 пъти, на каквито случаи се нагледахме. Знам, че администрацията може би няма да разбере тази позиция. Но я изразявам, защото знам, че почитателите на изкуството ще я разберат. На държавата може и да не ѝ пука за изкуството, но докато имаме вашата подкрепа, ние няма да се откажем да създаваме култура."