Скандал в КЗП, Гечев към Алипиев: Не се мотайте, лъскайте си обувките

На предишно заседание на подкомисията шефът на регулатора не се яви и не прати човек

Новини
18:03 - 06 Декември 2023
3297
Скандал в КЗП, Гечев към Алипиев: Не се мотайте, лъскайте си обувките

Заседанието на Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, която разглежда и дейността на Комисията за защита на потребителите (КЗП), започна с критики отправени от народния представител от "БСП за България" Румен Гечев към председателя на регулатора Стоил Алипиев.

"Чакахме час и половина. Знаете ли къде се намирате? Ще ви вика парламентът, а вие ще се мотаете, докато ви чакат професори и народни представители с 20 годишен стаж. Къде са предложенията за законодателни промени? Лъскайте си обувките и се гответе," заяви Гечев по адрес на Алипиев.

На предишно заседание на подкомисията Стоил Алипиев не се яви и не прати никой от членовете на КЗП да отговаря на питанията на народните представители.

Константин Арабаджиев, член на КЗП каза, че не са били уведомени за заседанието, иначе са се явявали в целия състав на заседанията, на която и да е комисия в парламента.

През последната година КЗП от институция с добър авторитет, е на ръба да се срути. Много са нещата които съм забелязал, но очевидно не съм била разбран правилно, каза Арабаджиев. Намаляват качествените хора в КЗП много хора – юристи, инспектори, напуснаха сами, защото чувстваха тормоз, каза Арабаджиев.

Получаваме информация за дейността на КЗП главно от медиите, а това е недопустимо. Така беше и с информацията за кампанията за едни протеинови барчета (марката е Born Winner) . От директора на "Билла България" разбрахме, че му е налаган административен тормоз, защото са му наложени глоби от 3 млн. лева за продажбата на тези барчета.

Затова и "Билла" отказа да участва в кампанията "Достъпно за вас" на Министерството на икономиката. Цялата кампания срещу тези протеинови барчета и към търговците, които го предлагат, се почна с жалбата на едно физическо лице и на една неправителствена организация. КЗП ще губи съдебни дела и ще трябва да плаща стотици хиляди лева за адвокатски разноски, каза Константин Арабаджиев.