Скандал в Lupa.bg: Австрийска фирма трови река Осъм (ВИДЕО)

Общество
14:20 - 23 Юни 2020, Обновена на: 14:25 - 23 Юни 2020 (обновена)
21916
Скандал в Lupa.bg: Австрийска фирма трови река Осъм (ВИДЕО)

Река Осъм в региона на Троян е системно отравяна от австрийската фирма „Велде България”, специализирана в производството на строителен и мебелен шперплат и плочи от дървесни влакна - фазерни плочи. Сигнал за повтарящото се безобразие бе подаден от Пенко Александров, който приложи и видео, на което се вижда каква гнус се излива във водите на Осъм.

„Показвам ви системното отравяне на река Осъм! Фирмата, извършваща престъплението, е „Лесопласт” АД. Отговор от кмета на Троян няма. Няма и да има”, пише Александров във фейсбук групата „Троян”.

Проверката на Lupa.bg показа, че „Лесопласт” АД вече е преименувано на „Велде България” АД, част от австрийската група „Велде”.

По този повод наш репортер потърси кмета на Троян Донка Михайлова, за която гневният Пенко Александров твърди, че мълчи за престъплението.

„По-рано днес видях публикация за отровените води на река Осъм. Това, което мога да направя като кмет, е да подам сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите”, които да направят обстойна проверка”, обясни градоначалникът.

„Обещавам, че ще обърна внимание на проблема, до момента обаче в община Троян такъв сигнал не е подаван. Когато това стане, като кмет на Троян ще го препратя на РИОСВ, чиито експертите да вземат мерки”, обеща Донка Михайлова. По думите й с проблема вече се е заела еколожката на общината Таня Рогачева, която ще състави констативен протокол.