Скандал в Lupa.bg: Нацисти организират помен за Хитлер на еврейските гробища в Дупница

Асоциацията на оцелелите от Холокоста призова властите да спрат обругаването на паметниците и да се борят с антисемитизма

Общество
09:46 - 21 Април 2019
9850
Скандал в Lupa.bg: Нацисти организират помен за Хитлер на еврейските гробища в Дупница

Възпоменателни некролози по повод 74-та годишнина от смъртта на нацисткия водач Адолф Хитлер заляха Дупница, алармираха от еврейската организация „Б'ней Б'рит България“, научи първо Lupa.bg. В събота, 20 април, се навършиха 130 години от рождението на фюрера, а на 30 април привържениците му се канят да отбележат годишнината от неговото самоубийство в бункера в Берлин през 1945 г. като организират панихида. Хитлер си тегли куршума, осъзнавайки, че Третият Райх губи катастрофално Втората световна война, победен от съюзниците в лицето на СССР, САЩ и Великобритания.

„Днес в Дупница имаме поредния пример до какво води пълната безнаказаност на неонацизма в България. Поругаване на гробища, неонацистки сборища, маршове, „протести“ и палене на къщи, и всичко това под благия поглед силовия вицепремиер и тревогата на координатора за борбата с антисемитизма Георг Георгиев от нарастващите тенденции в чужбина! Защо да се учудваме, че има покана за честване на Хитлер на еврейските гробища в Дупница?!“, възмутено питат от българския клон на най-старата еврейска обществена организация в света – „Б'ней Б'рит“, създадена през 1843 г. в Ню Йорк. В превод от иврит означава „Синове на Завета“. „Б'ней Б'рит“ се противопоставя на антисемитизма и брани правата на евреите по света и на Държавата Израел.


Асоциацията на оцелелите от Холокоста пък призова българските власти да поемат своята отговорност и по най-категоричен начин да забранят всякакви нацистки сборища в страната. „В България нацистите и хитлеристите нямат място!“, категорични са еврейските организации у нас.

Както Lupa.bg първо съобщи преди дни вълна от хиляди неонацисти се очакваше да залее София на 20-и април за 130-ия юбилей от рождението на любимия си водач Адолф Хитлер. Неформален „домакин” на сборището от крайнодесни елементи от цяла Европа са организаторите на „Луковмарш” от Българския национален съюз.

За днес в столицата е предвидена „идеологическа конференция” с участието на някои от най-крайните неонацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, които безпрепятствено са марширували у нас и по други поводи през годините. От МВР обаче са взели мерки до сблъсъци и ексцесии в София да не се стига.

В Дупница и Кюстендил се разпространяват и стари заповеди от 1943 г. За депортиране на евреите от България в нацистките лагери на смъртта на територията на окупираната от Германия Полша. „С Кюстендил и Дупница са свързани много моменти от живота и борбите на еврейската общност за оцеляване. Оттам са и някои от най-известните приятели и съратници на евреите в тази борба като Димитър Пешев. Това умишлено оскверняване е несъмнено част от нацистката кампания и мероприятия, които нацистите провеждат необезпокоявани на територията на България. Част от тези мероприятия, посветени на Хитлер, е насрочената „международна“ конференция на БНС съвместно с френската крайно дясна организация Les Nationalistes, чийто лидер Иван Бенедети бе наскоро осъден във Франция на 6 месеца затвор“, заявяват от Асоциацията на оцелелите от Холокоста. Евреите в България са възмутени, че властите не правят нищо по въпроса и отправят питане до правителството дали коалиционните отношения правят възможно честването на рождения ден и годишнината от смъртта на Адолф Хитлер.

В некролозите за нацисткия канцлер, които започват със свастиката и завършват с поздрава „Хайл Хитлер!“ се казва, че „Духовното присъствие на фюрера прекратяваше нашето страдание и мъка.“ Почитателите на кафявия лидер вярват, че неговият дух продължава да витае над домовете на белите хора в Европа и ще продължи да живее.

Разлепването на плакатите-некролози в чест на фюрера съвпадат не само с неговия рожден ден, а с първия ден на големия еврейски празник Песах, когато в цял свят се събират, за да си спомнят за тежките години на робство в Египет и да празнуват изхода си, който от роби ги е превърнал в свободен народ. По време на Песах обаче се почитат и всички евреи, загинали в съпротивата срещу нацизма и фашизма.

В основата на нацистката теория стои постулатът, че чистата германска арийската раса е венец на човешкото развитие и тя е заплашена от „расови примеси” и „културен упадък”. По времето на нацизма се засилват средновековните легенди, че евреите убиват християнски деца, за да използват кръвта им за тайни ритуали. Това чудовищно престъпение „извършено“ от евреите служи за оправдание на Холокоста. Очевидно несучайно и сега съвременната нацистка сган решава да поругае паметта на мъртвите евреи като организира помен за Хитлер на еврейските гробища в Дупница.