Скандал взриви парламента! "Възраждане" на нож с вътрешния министър

Хората на Копейкин готови да отидат в МВР, за да потърсят лично сметка на Атанас Илков

Политика
11:30 - 25 Септември 2024
4904
Скандал взриви парламента! "Възраждане" на нож с вътрешния министър

Лют скандал нажежи страстите в парламента до червено. Депутатите на "Възраждане" заплашиха да отидат лично заедно с други народни представители в Министерството на вътрешните работи, за да държат сметка на министър Атанас Илков защо не се появява в Народното събрание да отговаря на въпроси.

Снимка: Агнес Методиева

Петър Петров от "Възраждане" поиска предвиденото като пета точка в дневния ред за днес изслушване в пленарна зала на Илков да стане първа точка за днес.

Той заяви, че основната задача на назначеното и заклело се в тази зала служебно правителство е организацията и провеждането на справедливи и честни избори.

„В тази връзка темата на изслушването, което бе поискано от нас, е именно бездействието на МВР по отношение на купуването и продаването на гласове на миналите парламентарни избори, последвалото политическо ангажирането на тогавашния служебен министър с участие в сегашните парламентарни избори и бездействието на МВР по отношение на превенцията срещу купуване и продаване на гласове на настоящите избори“, подчерта Петров.

Юристът от "Възраждане" помоли председателят на парламента Рая Назарян отново да направи опит да се обади на МВР и увери, че ако Атанас Илков не дойде на изслушване, „парламентът ще се изнесе в МВР да провери каква е тази неотложност, къде точно е министърът и какво прави“.

Преди това Назарян съобщи, че е пристигнало писмо от МВР, въпреки че още вчера е качено в програмата на НС изслушване на вътрешния министър, че Атанас Илков от 25 септември до 26 септември включително е възпрепятстван да присъства на заседание на парламента и на комисиите поради „неотложни случаи“.

„Няма как да го подложа на гласуване, след като министърът уведомява. Няма механизъм, с който да го принудим да присъства в залата“, посочи Назарян.

„Звънях му и преди да вляза и обясних, че трябва да дойде и че е в ущърб на изпълнителната власт“, посочи тя.