СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА: Калоян Методиев подписвал всички документи за "Кинтекс", не Нинова

Политика
18:00 - 27 Май 2022
17233
СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА: Калоян Методиев подписвал всички документи за "Кинтекс", не Нинова

Не вицепремиерът Корнелия Нинова, а началникът на кабинета й Калоян Методиев е този, който подписва всеки документ от Министерството и икономиката и индустрията до държавното мегадружество "Кинтекс". И освен това е бил важен гост на първото заседание на новия съвет на директорите на държавната компания, занимаваща се с търговия на оръжия, само преди броени дни. Разкритията пред Lupa.bg направи уволненият от Нинова директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.


Александър Михайлов

А поводът да го потърсим стана "кървавото" писмо, изпратено до пленума на БСП от доскорошната дясна ръка на соцшефката - и на "Позитано" 20, и във ведомството, от Йордан Татарски.

Вече бившият главен секретар на МИИ хвърли бомбата, че именно Калоян Методиев е взел "на ръчна" скорост управлението на оръжейния износа като представител в Междуведомствената комисия за контрол на експорта, както и че негова секретарка е отваряла многократно доклада на Инспектората по отношение на "Кинтекс", без да уточни името й.

Източници на медията ни обаче разкриха, че става въпрос за дама на име Магделина Виденова - от години в администрация на ведомството.

Според нашите данни тя е кадър на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски. Любопитната подробност е, че той бе шеф на СДС, а Методиев пък започна политическата си кариера като младежки лидер на синята партия.

Александър Михайлов, който се раздели с поста си цели 2 пъти през последните месеци, разкри, че именно Татарски е бил единственият в сградата на ул. "Славянска" в столицата, който е благоволил да го приеме за разговор непосредствено преди първото уволнение, което получи в средата на април.

Още тогава е поискал да се види с Нинова, помолил е за среща и с Методиев, но те са отказали да го приемат. Същото се случва и с ръководния състав на Държавната консолидационна компания - институцията, скалъпила мотивите за отстраняването му.

"Никой не искаше да се види с мен, защото явно са ми готвели уволнението вече. Единствен Татарски ме прие.

На него разказах, че съм дошъл да обясня, че съм прекратил договора на офшорното дружество, източващо Кинтекс, че имам писмо от него с искане за още над 4 милиона лева, за бъдещото му ощетяване, както и да му кажа, че докато съм директор, няма нито лев да се изплати от "Кинтекс" по този договор", обясни пред медията ни Михайлов.

Lupa.bg разполага с факсимиле от доклада му до Нинова и шефката на ДКК Смиляна Нитова. 
 
"Тогава Татарски ми каза: "Благодаря ти за този доклад, трябваше да го адресираш чрез мен до Нинова, защото наистина е необходимо да се защитава държавният интерес", добави ексшефът на "Кинтекс". А според него многократното ровене в доклада на Инспектора от секретарката на Калоян Методиев, което Татарски разкри в четвъртък, е било за цел данните да се манипулират.

"Калоян Методиев упражнява държавна власт", убеден е Михайлов.

И пита дали е законосъобразно неговото присъствие в междуведомствената комисия за експортния контрол.

Отстраненият шеф на оръжейния търговец напомни, че Инспекторатът, върху чийто доклад се позовава Нинова за уволнението му, не просто не е проверявал "Кинтекс", а няма дори правомощия за това съгласно Устройствения правилник на министерството. Напомня и че анонимният сигнал, послужил за подплата на мотивите на вицепремиерката да го уволни, така и никога не е бил проверен. "Чист анонимен донос", заключва Михайлов. 
 
Експертът е убеден, че истината съвсем скоро ще излезе на бял свят. И макар да оттегли жалбите срещу уволненията с мотив, че по този начин през ден-два ДКК би могла да го санкционира, а той не разполага с финансов ресурс за юридически услуги от такъв мащаб, за да оспорва отстраняванията си,

Михайлов е твърдо решен да осъди Корнелия Нинова за казаните неистини от нея спрямо него.

"В рамките на 1-2 седмици подавам искова молба в СГС за набеждаване от Нинова по мой адрес, тъй като каза, че имам конфликт на интереси, че съм работил и в "Кинтекс", и във втора оръжейна фирма.

А последно при посещението си на една плодова борса в Пловдив заяви, че съм прехвърлял договори от държавното дружество към частната компания. Това са категорични неистини", отсече бившият шеф на "Кинтекс". Той заяви, че не смята да иска гръмки суми за уронването на името му, но настоява истината да излезе наяве. 
 
Попитан откога според него Калоян Методиев се занимава с оръжейните сделки под шапката на Нинова, отговори, че може би откакто е назначен за началник на кабинета й, е бил упълномощен да я представлява навсякъде.

"Той е най-довереният й човек. Дали служи за предпазен механизъм да се лъже, че българско оръжие не отива в Украйна през Полша, аз не знам", но е факт, че всеки документ, пратен до нас от МИИ, е бил подписан от него, а не от нея.

|А доколкото ми е известно, началникът на политическия кабинет не се занимава с документооборот, а организира срещите на министъра", допълни още Александър Михайлов в подкрепа на написаното от Йордан Татарски. 
 
*Редакцията на Lupa.bg разполага с пълен набор документи, доказващи казаното от бившия директор на "Кинтекс", включително с доклада на Инспектората на министерството, подписан от Росица Апостолова на 25 март (3 седмици преди уволнението му). 
 
В него изрично пише: "Липсват твърдения, насочени срещу дейността на конкретно звено и/или служител/и на министерството или второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МИИ, които да попадат в рамките на функционалната компетентност на Инспектората".