Скандално решение на съда: Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Новини
18:42 - 10 Април 2020 (обновена)
9083
Скандално решение на съда: Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Софийски градски съд изненадващо измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”. Решението е било взето на днешното заседание на съда. Както е известно, Йоан Матев е подсъдим за жестокото убийство на 15-годишния ученик Георги Игнатов, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина.

Съдебният състав мотивира озадачаващото си решение с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест. Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро. До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Тялото на убития на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина 15-годишен ученик Георги 

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване, уточниха от Софийски градски съд. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд. 

Решението на съда е скандално, тъй като Матев близо 2 години се укриваше след убийството на Георги. Той напълно се преобрази и качи над 30 килограма, за да не прилича на човека от снимката, която МВР тогава разпространи в опит да идентифицира килъра. Много възможно е той да направи опит да избяга, допускат криминалисти. Особено активна в изковаването на неговото алиби бе майка му - бившата журналистка Сребрина Гаджева. На няколко пъти в съда се появяваха мними свидетели, които твърдяха пълни фантасмагории в опит да го измъкнат от отговорност.

Седмица след жестокото убийство в Борисовата градина, МВР пусна снимки и видеоклип с бягащ млад мъж от парка, заподозрян за престъплението. Това се оказа именно Йоан Матев. За да не бъде разпознат, от този момент Матев си пуска брада и започва да тренира активно, качвайки над 30 килограма

Междувременно от Софийската градска прокуратура обявиха, че ще протестират определението на СГС, с което бе изменена мярката за неотклонение на подсъдимия. "Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Й.М. може да се укрие. Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда", коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.