Скъпата енергия застрашава „гръбнака“ на германската индустрия

Всяка 10-а фирма е ограничила или прекъснала производството си заради скока на цените

Новини
15:33 - 07 Септември 2022
1985
Скъпата енергия застрашава „гръбнака“ на германската индустрия

Повече от 90 процента от средните по размер предприятия в Германия разглеждат цените на енергията и суровините като основна или екзистенциална заплаха. Това сочи проучване на Германската промишлена асоциация (Бе Де И - BDI), цитирано от Ройтерс.

Проучването е проведено от средата на август до началото на септември сред 593 германски компании от т. нар. „Мителстанд“ - група от обикновено частни, нишови и семейни компании, които са икономически устойчиви и се приемат като „гръбнак“ на икономиката на страната.

Повече от една трета от тях са посочили, че съществуването им е застрашено заради нарастващите цени, докато през февруари на подобно мнение са били 23 на сто.

Около 58 на сто от компаниите разглеждат рязко нарастващите си разходи като основно предизвикателство, а почти 25 на сто обмислят или са в процес на преместване на част от бизнеса си.

Всяка 10-та фирма е ограничила или прекъснала производството си в следствие на скока на цените.

Същевременно Баварската индустриална асоциация (VBW) съобщи, че нейният индекс на енергийните цени се е удвоил в рамките на година до юли.

„За все повече индустрии цените на енергията се превръщат в екзистенциален проблем“, каза ръководителят на асоциацията Бертрам Бросард.

В края на миналата седмица Берлин обяви пакет от помощи, възлизащ на 65 милиарда евро (64,33 милиарда долара), за да помогне на домакинствата и компаниите да се справят с нарастващите цени. Въпреки това председателят на Германската промишлена асоциация Зигфрид Русвурм каза, че пакетът не е достатъчен, призовавайки правителството да съфинансира таксите за електроенергийната мрежа.

„Политиците трябва да предприемат действия, за да предотвратят фалити и по-нататъшни икономически и социални катаклизми“, каза Русвурм.