Скатават ли се служителите в хоум офиса?

Актуални новини
18:07 - 13 Октомври 2021
3723
Скатават ли се служителите в хоум офиса?

"Работата вкъщи има големи предимства, но и доста недостатъци. Например, когато си вкъщи, можеш да си облечен по-свободно, чувстваш се защитен, защото си в позната среда. Близките ти са наоколо и никой не ти седи на главата, каквото е усещането в ​"опън спейс​" пространствата на офис сградите. От друга страна се видя, че хората, които работят вкъщи, започват да мързелуват, по-лошо да организират времето си и да приоритизират задачите си." Това сподели в интервю за в. "Марица" организационният консултант Йордан Танковски.

Според него вкъщи има твърде много изкушения да ​"скатаваш" време, забавлявайки се с нещо. "Работата вкъщи често създава предпоставки за разваляне на дисциплината и отлагането на задачите. Консултирах доста мениджъри, които управляваха хора от дистанция, как да мотивират служителите си да станат по-концентрирани и мотивирани и как да не си дават отчетите със закъснение.

Това, което се губи, са контролът и самоконтролът.

Работното място в офиса има една скрита саморегулираща функция, която кара хората да бъдат по-концентрирани и асоциирани в работата си", споделя той.

По думите му има работодатели, които създадоха отлични условия за работа вкъщи - плащаха интернета, поеха разходите за някои офис консумативи, позволиха повече самоорганизация. "Това беше оценено от служителите и имаше позитивен ефект върху резултатите. Видях хора, които превърнаха различни онлайн платформи с екипна среда за комуникация, без да се злоупотребява с времето на останалите. Видях и много лоши примери като това, че някои мениджъри в желанието си да контролират повече хората си буквално ги държаха по 4-5 часа в скучни и безсмислени екипни срещи, от което хората се отегчаваха и изключваха камерите и микрофоните си", коментира Танковски.

"Мястото на работата има една много важна социална функция, а именно да сближава хората, да могат да си общуват, да усещат синергията на екипността, да обменят идеи.

Работното място не е непременно нещо, което хората посещават с нежелание. В моята практика виждам множество хора, които искат да се върнат на работните места, защото чисто физически колегите им липсват. Липсва им споделянето и пиенето на кафе заедно. Неформалното общуване в офисна среда повишава усещането за ​"заедност​". Ние сме социални същества и всяка продължителна изолация унищожава нашите мотивационни системи за участие и създаване на контакти. Когато хората са изолирани, ​"мотивационните системи" в мозъка им постепенно се изключват", добавя специалистът.