Ски с юргани в Пекин! А Микаела Шифрин удари дъното в отборното (СНИМКИ)

Австрия спечели паралелния слалом пред Германия и Норвегия

Спорт
05:04 - 20 Февруари 2022
11357
Ски с юргани в Пекин! А Микаела Шифрин удари дъното в отборното (СНИМКИ)

Невъобразимо, освен невиждано отборно състезание в алпийските ски, ще се запише в историята на Зимните олимпийски игри в Пекин. Като този път не прясно навалял сняг "подля вода" на домакините, а силен вятър, който свали усещането на минус 20-градусовите температури на минус 30. Това пък наложи да се случи невижданото - домакините изкараха юргани на финала на пистата да се завиват състезателите. A флаговете на вратите по пистата бяха вързани на фльонги, за да имат по-малко съпротивление и да не бъдат непрекъснато сваляни от поривите на вятъра. 

Историята с юрганите се разигра рано, рано сутринта днес - от 9 ч. пекинско време, 3 ч. българско, по време на отложената от вчера, именно заради плющящия вятър, отборна надпревара с паралелен слалом. В която участваха по 4-ма състезатели от всяка нация - две жени и двама мъже, плюс още една двойка резезерва.

На финиширалите, докато чаха преките двубои между вратите на осттаналите състезатели, се наложи да се увиват с дебели юргани. Което обаче пък демонстрира истински феърплей сред конкуренцията. Под един юрган се гушкаха и по двама от противникови отбори, докато спускащите се в същото време техни колеги водеха люта битка на пистата в паралелния слалом. Но само докато финишират, за да се мушнат и те в общите юргани.

Окончателно замръзна обаче и последната надежда за медал от Пекин на голямата звезда в алпийските ски Микаела Шифрин. Американката не само не успя, но и удари дъното, като се представи най-зле в собствения си отбор. САЩ се класираха на четвъртото място, като не успяха и в последната си битка - поне за бронзовите медали. А Шифрин надви противничка само в едно от няколкото спускания - сериите, 1/8-финала, 1/4-финала, полуфинала и малкия финал за третото място. Като за да стигне чак до надпреварата все пак за медал, успехът беше на другите американци.

Преди днешното отборно Микаела Шифрин падна и отпадна в слалома, в гигантския слалом и в комбинацията, завърши 9-а в супергиганския слалом и 18-а в спускането. Така супер звездта си тръгва от олимпиадата с най-добър резултат четвъртото място - от днешната отборна надпревара.

Златните отборни медали спечели Австрия, сребърните - Германия, а бронзовите - Норвегия.