Скопие с нови мерки при бомбени сигнали в училищата

Предупрежденията за поставени взривни продължават почти ежедневно от октомври миналата година

Новини
20:16 - 03 Март 2023
2110
Скопие с нови мерки при бомбени сигнали в училищата

Заради почти ежедневните сигнали за взривни устройства в различни училища през последните месеци, властите в Северна Македония се събраха, за да обмислят нови мерки за сигурност. На координационната среща присъстваха премиерът на Димитър Ковачевски, министрите на вътрешните работи и образованието Оливер Спасовски и Йетон Шакири, както и директорът на Бюрото за обществена сигурност Сашо Тасевски.

Сигналите за поставени взривни устройства в училища в Скопие, но и в други градове в Северна Македония, продължават почти ежедневно от октомври миналата година. Процедурите досега предвиждаха евакуиране на учениците и прекъсване на учебния процес до края на проверките, което създава сериозен проблем за образователния процес и невъзможност за усвояване на целия учебен материал.

Взето е решение МВР да осигури постоянни полицейски патрули за охраната на училищата, а Спасовски и Тасевски са представили нови процедури и мерки, които МВР ще предприема при сигнал за терористични заплахи.

„Освен това, вече предприетите от Министерството на образованието и науката мерки и дейности за справяне с хибридните заплахи се допълват от укрепване на сигурността на училищата, което гарантира безопасността и сигурността на учениците и учителския персонал в самите училища. В допълнение към насоките, разработени от МВР, се работи и по насока с мерки от Министерството на образованието към всички директори на всички училища на територията на Република Северна Македония, които ще имат задължението да ги прилагат с цел повишаване на безопасността на учениците и преподавателския състав и безпроблемното протичане на учебния процес. Мерките за засилване на сигурността на училищата и учебния процес ще бъдат разяснени подробно на директорите на училищата в следващите дни, а родителите и обществеността ще бъдат уведомени своевременно”, пише в съобщението на правителствената пресслужба в Скопие.