Скрито-покрито: Ремонтите в София - умишлено некачествени (ГАЛЕРИЯ)

Карат ни да пестим материал, за да се руши и да има работа за фирмата и след това, призна работник

Новини
15:37 - 17 Май 2019
5381
Скрито-покрито: Ремонтите в София - умишлено некачествени (ГАЛЕРИЯ)

Че сме нация на разрухата - това е ясно на всеки. Свикнали сме да се оплакваме от живота, от различните проблеми, които са ни налегнали, от качеството на услугите и обслужването в институциите и магазините. Но не сме свикнали да пазим - за това свидетелстват и последните посегателства - по паркове и градинки, по исторически обекти.

И нещата, които правим, също са такива - небрежни, през пръсти, некачествени, но е важно у нас да ни е готино, а навън... каквото стане, нали е общо!

Lupa.bg се добра до информация, която потвърждава горните редове, а именно, че ремонтните дейности в София (а това със сигурност важи и за останалите градове в страната) умишлено се правят некачествено.

Такъв е и случаят с ремонта на "Графа", който стана пословичен, а покрай него са източени доста средства - гаранция.

Разхождайки се насам-натам из софийските потайности, където има ремонтни дейности, репортер на Lupa.bg констатират фактите, които показват едно - лъжат ни яко!

"Бате, аз много добре знам как да го направя, но така ми е наредено отгоре - признава работник от ромски произход, отговаряйки на въпрос защо поставя тока това или онова. - Работил съм доста в чужбина и съм наясно с нещата. Разликата е, че там се използват доста по-качествени материали, не се пести от количеството им и съответно качеството на изпълнение е много по-високо и дълготрайно. Но тук е така".

Други работници, които ги удря на съвест и проявяват чувство за дълг и морал, обясняват, че част от спестените материали отиват за шефовете на бригадите и на малко по-високо ниво - става дума за пясък, арматурни железа, мрежи, цимент и т.н.

"Една част от плочките се пишат като брак, макар той да е доста малък. Къде ги носят тия плочки, нямам идея, ама пясъкът и циментът си ги карат по вилите и апартаментите - също като по време на комунизма. Реално нищо не се е променило", признава 57-годишният Сафи, който е работил 11 години преди това в Испания.

Оказва се, че обектите се дават на големи фирми, които намират своите подизпълнители и им възлагат да правят ремонтите срещу доста по-малка сума, а големия пай отива за тях без да си мръднат пръста, но имат позиции на горните етажи на властта.

Преди години, когато беше ремонтиран Руски паметник и булевард "Македония", схемата е била същата. Тротоарната площ от кръговото движение на Руски паметник до площад "Македония" е разделена на четири и е дадена по една част та четири различни фирми?! А на пета самото кръгово около паметника. За да има за всеки по малко.

Материалите са едни и същи, но изпълнителите различни.

"Тогава ни накараха на не правим добре дренажа под плочките - не слагахме чакъл и мрежа, не изливахме бетонната замазка под тях както трябва - качеството й беше по-ниско. И тогава ни казаха същото, както и сега - за да викаме пак и да има работа за вас, правете така. Фирмата след някоя друга година я я има, я не. Тогава няма да има и гаранция, няма да има кой да го направи, пак ще сме ние, а ние ще ви извикаме вас", обяснява разпалено ромът Кирчо, който цял живот се е занимавал със строителство, а почти белите му коси подсказват, че е видял доста от живота и професията.

"Аз у нас няма да го направя така, на двора по друг начин ще сложа настилката, ама... Тези неща не зависят от мен", допълва Кирчо.

И в последствие думите му са потвърдени и буквално втечнени от изсипалия се вчера кратък пороен дъжд над София.

Снимките доказват думите на Кирчо и останалите майстори, които сега доремонтират "Графа" и околностите.

Дори и след малко паднал дъжд се вижда ясно - страхотна денивелация, която уж трябва да оттича водата към паважа на локалното на бул. "Македония", образувани големи локви от слягането на настилката на тротоарите, а някъде вече има големи дупки.

Част от мазетата на живущите там са пропити от влага и хората се оплакват постоянно от мухъл и плесен.

В пресечките на бул. "Македония", както и на съседните по-големи бул. "Христо Ботев" и ул. "Солунска", положението е трагично - стари плочки, тук-там подменяни, а на повечето места са между 4 и 6 различни вида. Оставени дупки след ремонти на кабели или водопроводи...

Въобще пълна разруха, а това е центърът на София! Представяте ли си какво е по кварталите и как се ремонтират там различните участъци?