Слаб 2: Сабрутев като Златка, изключи Ирландия от ЕС

Копейката е в Дъблин и хейти, че трябва да мине паспортен контрол, подигра се депутатът

Новини
14:55 - 20 Април 2024
5035
Слаб 2: Сабрутев като Златка, изключи Ирландия от ЕС

Депутатът от ПП Венко Сабрутев, който напоследък е особено активен, сгафи - изключи Република Ирландия от Европейския съюз. Той си самонаписа двойка по география и политика, след като написа във Фейсбук, че страната не е част от  ЕС.

„Копейката е в Дъблин и хейти, че трябвало да мине паспортен контрол. Човекът не знаеше, че Дъблин Не е Европейски съюз и съответно в Шенген“. Това е постът на Сабрутев.

Държавата е част от Европейски съюз от 1 януари 1973 година, а са част от еврозоната от 1999 година. В Европейския парламент има 13 членове от Ирландия. Седем пъти страната е поемала председателството на ЕС.

Като зам.-председател на Комисията по финанси към Народното събрание, Събрутев е пропуснал и фактът, че еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари е именно ирландката Марейд Макгинес, която е част от Европейската народна партия. 

Относно Шенген, Ирландия изрично е договорила клауза за неучастие в Шенгенското пространство. Ирландия и Обединеното кралство винаги са имали свободно движение между двете страни извън Шенген, тъй като би трябвало да наложат граничен контрол с Обединеното кралство, което да включва граничен контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

В същото време Сабрутев е част и от над 30 групи за приятелство, включително и тази с Великобритания, но не е наясно със страните, граничещи с Обединеното кралство.