Сладкиш с крем сирене или извара, сушени плодове и мак (без брашно)

Кухня
08:26 - 07 Май 2025
1243
Сладкиш с крем сирене или извара, сушени плодове и мак (без брашно)

Продукти

100 г сушени плодове - череши, вишни, стафиди или нарязани на парченца кайсии, смокини и др.

110 г царевично нишесте

1 лимон

1 с.л. масло – 10 г

1 с.л. галета

4 яйца

1 щипка сол

150 г кафява захар

1 пак. ванилова захар

1 кг крем сирене или извара

1 пак. бакпулвер

1 с.л. мак

1 с.л. пудра захар

 

Приготвяне

Сушените плодове се смесват с 1 ч.л. царевично нишесте. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът.

Форма за печене се намазва с маслото и се поръсва с галетата.

Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Жълтъците се разбиват със захарта, ваниловата захар и 2 с.л. вода до кремообразно. Постепенно се добавя с разбъркване крем сиренето или изварата.

Прибавят се с разбъркване бакпулверът и останалото нишесте, разтворени в малко вода.

Плодчетата се смесват с 1 ч.л. лимонова кора, 3 с.л. лимонов сок и мака. Добавят се към сместа с внимателно разбъркване. Прибавят се белтъците с разбъркване чрез повдигане.

Тестото се изсипва във формата и се заглажда. Пече с е в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) 80-90 мин.

Оставя се да изстине във формата 5-10 мин. Изважда се и се оставя напълно да изстине. Поръсва се с пудрата захар.