Слави бесен: Не съм мафиот

Трифонов ще води листа на ИТН на 2 април

Политика
14:22 - 11 Февруари 2023
7774
Слави бесен: Не съм мафиот

"Оказа се, че в политиката трябва да си лъжец. Колкото по-добър лъжец си, явно толкова по-добър политик си". Това заяви пред БНР лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Знаех го, но не предполагах, че е точно по този начин. Брутално. Безапелационно. Без никакъв срам", добави той.

По думите му най-голямата лъжа, на която е станал свидетел, е "Капитан Андреево". "Другата е, когато гледах по телевизията как бившият министър-председател каза, че съм му се обадил и съм го попитал къде е моят милиард. Това е един от случаите, когато наистина ми е увисвала мандибулата. Това са абсолютни лъжи. Другото е, че съм мафиот", посочи Слави Трифонов в предаването "Политически НЕкоректно". По думите му това са личните въпроси.

Нещата, които касаеха ИТН по време на коалицията, бяха ежедневни, подчерта той и отбеляза, че "другите коалиционни партньори по това време - БСП и ДБ, си мълчаха, докато ПП лъжеха".

Има една голяма част от хората, които искат да бъдат излъгани красиво, искат да им се обещае нещо, обясни Трифонов резултата на партията на последните парламентарни избори. Той каза, че "изчегъртването" на ГЕРБ не се е случило, защото това не можеш да го направиш сам:

""Продължаваме промяната" и Кирил Петков са другото лице на ГЕРБ. Те са същите като поведение. /.../ В тази система, която сега съществува в България, изпълнителната власт подчинява парламента. Много е шантаво, но го видях с очите си. Реално този, който управлява е министър-председателят, а парламентарните сили, които го подкрепят, са негови слуги. Понеже аз не съм такъв и не желая, не сме били част от желанията на министър-председателя който и да е той, в случая Кирил Петков - затова не се получи".

Властта, парите и славата са голям дявол, смята Слави Трифонов и обясни как в рамките на 1-2 месеца ПП са променили рязко поведението си. От коалиционни партньори се превърнаха с господари, спомни си той.

"Те лъжат, гледат в очите и лъжат. Виждал съм много лъжци. Тези просто така са устроени явно", посочи лидерът на ИТН, визитайки бившите си коалиционни партньори. На него са му еднакво "несимпатични" обаче и ПП, и ГЕРБ.

Заради това системата трябва да бъде променена, категоричен бе лидерът на ИТН. Според него президентската република е по-добра от парламентарната. Той обясни, че така ще се контролират много по-адекватно властите в страната.

"Сигурен съм, че в една такава ситуация парламентът ще има много по-голяма власт да контролира президента, отколкото в момента контролира министър-председателя".

Лидерът на ИТН обеща, че ако партията му влезе в следващия парламент, ще направи всичко възможно той да е работещ такъв. Така той отговори и на въпроса дали би се коалирал с ГЕРБ, ако от това заявиси съставянето на правителство. Трифонов не изключи нито една възможна коалиция в следващия парламент.

Според него ИТН има сериозен шанс да влезе в следващото Народно събрание. Най-вероятно самият Трифонов ще участва в тези избори лично като водач на листа. За нищо на света обаче не би станал министър.

Той добави, че партията може да е много полезна

"Правя това, което смятам, че е правилно, до момента, в който разбера, че е безсмислено. Тогава спирам да го правя. Не смятам още, че е безсмислено и не смятам, че е редно да се отказвам в момента".

Основната цел на ИТН в парламента ще бъде:

"Най-важното е да бъдем гарант за това, което ще се случи на референдума. Това е нещо, което може да промени всичко. Сега ние ще бъдем гарант, ако влезем в следващия парламент, че това ще стане и ще се случат решенията, каквито и да са те".

"Александър Николов е професионалист, аз му се доверявам" - каза Слави Трифонов относно повдигнатите обвинения срещу длъжности лица, включително енергийния министър в правителството на Кирил Петков от квотата на ИТН. Според него тези обвинения ще отпаднат. Той смята, че този случай няма да се отрази на предизборната ситуация и това няма да има негативен ефект върху ИТН.

И НАТО, и ЕС са ни еднакво и безусловно важни, категоричен бе Слави Трифонов. Той посочи, че е "за" еврото и влизането ни в еврозоната:

"Трябва да има отговорност и хората трябва да се питат. Иначе какъв е смисълът на демокрацията? Да - много е сложно и трудно понякога. Но хората трябва да носят отговорност за решенията си. Като живеем в демократични времена, трябва да взимаме решения и да носим отговорност за тях. Бих участвал във всички референдуми".

По темата "Северна Македония" Слави Трифонов коментира: "Хората се убедиха, че т.нар. македонци действат, само когато са притиснати до стената. Иначе виждаш какво правят. Това е много тъжно".

Ако зависи от мен, ще направя всичко възможно да ги притисна, каза той и добави категорично, че трябва да се наложи отново вето за влизането им в ЕС.