Слави поиска оставката на Горанов

Политика
14:52 - 18 Юли 2019
7493
Слави поиска оставката на Горанов

Слави Трифонов поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов и изрази съмнение, че арестувания за хакерската атака Кристиян е истинския виновник за изтичането на лични данни на милиони българи. В свой язвителен коментар по повод безпрецедентният теч на данни от НАП, шоуменът с амбиции за политик критикува и МВР-шефа Младен Маринов за първоначалното му съмнение, че атаката идва от Русия заради сделката за F-16. Дългия публикува мнението си по горещата тема в личния си профил във Фейсбук. Lupa.bg го препечатва с незначителни съкращения.

"Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“? Хакването на сървъри на НАП и разпространяването на личните данни и финансовата история на над 5 милиони граждани и фирми се оказа положителна новина за министър-председателя. 
"Хакването на системата на НАП от 20-годишен хакер показва, че образованието става все по-добро“ - това е първият коментар на Бойко Борисов за чутовния гаф. Нелогичен коментар вместо логични оставки. Това се случва в „нема такава държава“.
Сега, аз не знам дали хакерът е задържаният 20-годишен младеж. Първо беше хакер от Русия, който неслучайно е разпространил личните данни на българите в деня, в който правителството е подписало сделката за Ф-16. Това беше версия не на кого да е, а на вътрешния министър Младен Маринов. Много ми е любопитно днес вътрешният министър стои ли зад тази си версия? Друг е въпросът може ли вътрешен министър да развива подобна хипотеза в публичното пространство, без каквито и да е било доказателства? И носи ли отговорност, ако тя се окаже невярна? 
„Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата“, обърна се днес Борисов към Владислав Горанов. Не. Горанов вече няма какво да помисли, вече трябва да си подаде оставката. Защото един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път се чупи. Горанов първия път заживя безвъзмездно в апартамент на бизнесмен, втория път отпусна партийна субсидия от 13,23 лв. на глас, и третия път – като принципал на НАП, допусна от нехайство или бездействие безпрецедентния теч на данни. Само ще ви кажа, че вчера френски министър подаде оставка, след като беше изобличен, че е ползвал държавни средства за луксозни вечери. За вечери, бе, за вечери! Но това се случва в нормални страни, а не в „нема такава държава“.
Горанов изрече и чутовна глупост: „Ако данъчните не предлагаха електронни услуги, нямаше да има теч на данни“. 
Страхотна, напредничава мисъл. Да, то и ако нямаше земетресения – Горанов щеше да си живее в собствения апартамент, ама... Въобще, явно за Горанов и правителството най-добре ще е да не ползваме компютри, а НАП да държи цялата информация на  хартиени листове, в тонове папки. Даже нещо повече - вместо листове, от сега нататък НАП може да ползва пергамент. 
А след като се въведе тая форма на съхранение на данните, ще се добави и сериозна защита – денонощно централата на НАП ще бъде охранявана от кръжащ наоколо F-16. Оп, не - в хода на логиката трябва да е делтапланер, а защо не бял гълъб.
Всъщност, уважаеми сънародници, това вече дори не е смешно. Не е смешно и като знам какво ще последва. Разбира се, няма да има оставки. Нещо повече – управляващите ще „преобърнат файла“ и ще употребят грандиозния си провал в своя полза. Как ли? Сега всякакви депутати и присъдружни журналисти, политолози и експерти ще кажат: „Ето, видяхте ли как хакнаха НАП! Ако има електронно гласуване – така ще хакнат и вашия глас. И машинно гласуване, ако има – пак така ще хакнат вашия глас. С щракалка от руски домейн.“ 
А, да - вчера българските зетьове и снахи в Народното събрание вече хакнаха на първо четене машинното гласуване и оставиха да има само и единствено ултрамодерното гласуване с по един метър хартиена бюлетина. И ако не знаете – това се случва в „нема такава държава“ точно 50 години след като американците кацнаха на Луната. 
Ами, хак да ни е, щом търпим всичко това...