Слави се регистрирал с подписи на покойници?

Три от партиите с подадени документи в ЦИК за вота на 2 октомври разчитали на мъртъвци

Политика
14:15 - 16 Август 2022
8691
Слави се регистрирал с подписи на покойници?

Централната избирателна комисия регистрира за участие в изборите на 2 ри октомври няколко формации подали документи в предходните дни. Това са Партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Политическа партия "Българска социалдемокрация - Евролевица", партия МИР на Симеон Славчев, партия "Правото" и партия "Пряка Демокрация"

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници. Мнението на Томов е лично, пред комисията той обясни.

„В тези случаи ние имаме установена практика да регистрираме тези партии. Аз не мога да тръгна против личното си мнение, заради което гласувам против.тези подписки. Опитах се да отделя двете неща, не искам да въвлека никого в заблуждение, но за мен, и това е личното ми мнение, твърдото ми лично мнение. Тези случаи са ясен индикатор за това, че организацията подава такава подписка, не е изпълнила по същество разпоредбите на Изборния кодекс“.

В коментар за личното мнение на Цветозар Томов, друг заместник- председател на ЦИК Росица Матева обяви, че наличието на подписи от починали в подкрепящите подписки не е нарушение на Изборния кодекс, и ако  е изпълнено условието за 2 хиляди и 500 коректни записа няма основание регистрация да бъде отказана.

"Категорично възразявам и се надявам колегите да ме подкрепят. Очевидно от вашия доклад документите на партията отговарят на изискванията, да се казва, че не отговарят на изискванията. Останалите ви съображения за наличието на починали лица в подписката са си ваши съображения и не ги коментирам по никакъв начин".