Славов: Механизмът за освобождаване на главния прокурор не трябва да е зависим от временни мнозинства във ВСС

Общество
15:23 - 09 Юни 2023
2095
Славов: Механизмът за освобождаване на главния прокурор не трябва да е зависим от временни мнозинства във ВСС

Разговарям с всички политически партии основно за необходимостта от конституционни промени, заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той разговаря с депутата от ДПС Делян Пеевски в сградата на Народното събрание.

Според министъра в този процес трябва да участват всички. Очевидно и процедурата, на която вчера всички станахте свидетели във Висшия съдебен съвет, се нуждае от съвсем различна концепция, смята Славов. По думите му трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в Съвета, да е ясно разписано на конституционно и на законодателно ниво и това са теми на техния разговор.  
 
Нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, вярвам - и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа, уточни Славов в отговор на въпрос. Той добави, че непосредствената му работа в Министерството на правосъдието е да приключи започнатата процедура във връзка с искането за отстраняването на Иван Гешев. Вчера видяхте в рамките на 14 часа при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза, каза министърът и поясни, че целта му е да бъдат гарантирано неутрално, безпристрастно, обективно производство, в което истината да възтържествува.