След 6 дни: Гълъб се надява на обрат за Шенген

Политика
17:46 - 09 Декември 2022
2047
След 6 дни: Гълъб се надява на обрат за Шенген

България все още разполага с шанс да получи зелена светлина за членство в Шенгенската зона на предстоящия Европейски съвет на 15-16 декември.

Такава надежда изрази служебният премиер Гълъб Донев по време на изслушване по темата в парламента днес. Възможно е това да се случи сега или през следващата година. Към момента индикациите са по-скоро за юли 2023 г., смята Донев.

Пред депутатите той беше категоричен, че България е изпълнила техническите критерии за членство, при това още през 2011 г. Той подчерта, че тази година са проведени две проверки от европейски експерти - едната по инициатива на София и Букурещ, а другата на Нидерландия, които са установили, че двете страни-кандидатки нямат проблеми в изпълнението на изискванията на правото на Шенген. Нидерландия отказва да вземе участие в тези проверки.

Според Донев правителството в Амстердам е обвързало политически присъединяването ни към Шенген с прилагането на критериите по Механизма за сътрудничество и проверка, който засяга правосъдната реформа и борбата с корупцията.

Така, твърдеше служебният премиер, властите в Нидерландия фактически са добавили свой критерий, въпреки че България е покрила изискванията по механизма през 2019 г. А отрицателната позиция на Австрия той обясни с проблемите на Виена с прииждащите нелегални имигранти. На практика от обясненията му излезе, че Австрия и Нидерландия са отказали на България и Румъния поради свои вътрешнополитически съображения.

"Премиерът на Нидерландия прибягва до недостойни внушения, които скоро няма да бъдат забравени", закани се Донев. Той призова политиците да бъдат "отговорни и умерени" в изказванията си за Шенген, защото чужди страни се възползват от споровете у нас, за да ни пречат.

По-късно изслушването се обърна на спор между Донев и съпредседателя на ПП Асен Василев. Причината беше, че служебният премиер засегна темата с ГКПП "Капитан Андреево", която ПП често използва като пример за борбата си с корупцията. Донев обяви, че при встъпването му в длъжност заварил 40-километрова опашка с тирове на пункта, която кабинетът му разчистил за три дни. От залата се понесоха викове: "Лъжа!"

В отговор Асен Василев обяви, че през пункта са минали 400 хиляди тона хранителни продукти, неотговарящи на изискванията, които са продължили в западна посока. Донев отсече, че това е невярно.

След което заяви, че е удивен от твърденията на ПП, че са подобрили контрола по границата, тъй като това било направено преди самата политическа формация да съществува.

Василев му отвърна, че граничните мерки са били взети от Бойко Рашков като вътрешен министър, който в момента е депутат от ПП. Той, както и съратникът му Даниел Лорер, иронизираха призива на премиера да се внимава с говоренето на фона на собствените му изказвания спрямо управляващите в Нидерландия.

Кристиан Вигенин от БСП препоръча на Донев да не се сърди на критиките, тъй като именно служебното правителство е създало усещането, че влизането ни в Шенген ще се случи, и е нормално да последва разочарование, след като това не е станало. Посъветва го също да подготви по-цялостна стратегия на България към казуса.

Ивайло Мирчев от ДБ използва случая, за да напомни, че "не трябва да позволяваме да има гешевци за главни прокурори", защото иначе нищо няма да се промени.