След балотаж: Соня Янкулова стана конституционен съдия

Актуални новини
17:03 - 04 Ноември 2021
2479
След балотаж: Соня Янкулова стана конституционен съдия

Магистратите от Върховния административен (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в Конституционния съд на мястото на Георги Ангелов, чийто мандат изтича на 15 ноември.

До избора се стигна след балотаж, в който гласуваха общо 159 съдии. При първото гласуване Соня Янкулова събра 62 гласа в своя подкрепа, а за Ваня Анчева гласуваха 46 съдии. На втори тур Янкулова събра 86 гласа, а Ваня Анчева - 65. В гласуването на втори тур са гласували 159 съдии като 151 от бюлетините са действителни.

За позицията бяха номинирани общо 4 дами от Върховния административен съд - освен Янкулова бяха издигнати още Йовка Дражева, Ваня Анчева и Севдалина Червенкова. Двете върховни съдилища имат джентълменско споразумение, според което се редуват в излъчването на конституционен съдия, и сега бе ред на ВАС да излъчи нов конституционен съдия.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

На 29 октомври президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия и той ще влезе в КС на мястото на председателят проф. Борис Велчев.

Народното събрание трябва да избере двама нови членове на Конституционния съд, единият от които ще встъпи в длъжност догодина. Мандатът на съдия Анастас Анастасов също изтича на 15 ноември, но не е известно кога ще бъде избран парламент, който да излъчи съдия на неговото място.

Двете върховни съдилища имат джентълменско споразумение, според което се редуват в излъчването на конституционен съдия, и сега е ред на ВАС.

Коя е Соня Янкулова

Соня Янкулова е завършила "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" през 1982 г. Започва работа като стажант съдия в Софийския градски съд.

От 1993 до 1998 г. правораздава в СГС, като ръководи първото в страната самостоятелно обособено административно отделение в Софийския градски съд. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд.

От 2001 до 2008 е заместник-министър на отбраната в кабинетите на Симеон Сакскобургготски. От май 2008 до юли 2009 г. е била зам.-министър на вътрешните работи. През 2017 г. съдия Янкулова бе кандидат за председател на ВАС, но тогава Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи Георги Чолаков за поста.

Соня Янкулова излезе с особено мнение по делото за лиценза на КТБ и не се съгласи със становището на останалите съдии, сред които и Чолаков, че акционерите нямат право да обжалват отнемането на лиценза на банката. Заради особеното мнение Янкулова бе избрана от журналистите за "Юрист на годината 2014" на конкурса на сайта "Правен свят".