След гърмящите пейджъри атаката продължава: Израел уби елитен командир на "Хизбула"

Взрив в предградие на Бейрут ликвидира митичния Ибрахим Акил

Свят
21:54 - 20 Септември 2024
5693
След гърмящите пейджъри атаката продължава: Израел уби елитен командир на "Хизбула"

Израелската армия потвърди, че е убила ръководителя на силите "Ар Радуан“, елитно подразделение на проиранското движение „Хизбула“, Ибрахим Акил, както и други висши командири при удар в южен Бейрут, предаде Ройтерс.

Около 10 висши служители на "Хизбула" са били убити заедно с Акил, съобщи израелски военен говорител. "Елиминирането му имаше за цел да защити гражданите на Израел", добави той в кратко изявление за медиите, като подчерта, че Израел не се стреми към регионална ескалация.

Единствената известна снимка на Ибрахим Акил

Кадри, излъчени на живо от телевизия "Ал Манар“ на "Хизбула" от мястото на нападението, показаха срутена сграда и линейки, пристигащи да окажат помощ на пострадалите. Ливанската информационна агенция ННА съобщи, че израелският въздушен удар е бил насочен към апартамент в жилищна сграда. Гъст облак дим се виждаше да се издига над ливанската столица, показва предаване на живо на Ройтерс, след като жители казаха, че са чули силен взрив.

През 2019 г. САЩ обявиха награда от 7 милиона долара за залавянето на Акил жив или мъртъв. Той е обвиняван, че стои зад нападенията с камиони бомби през 1983 г. в Бейрут, насочени срещу американското посолство и казарма на американската морска пехота. При двата атентата загинаха общо 304 души.

Вашингтон го обвинява и в ръководене на отвличанията на американски и германски туристи в Ливан.

Акил, който е използвал и псевдонимите Тахсин и Абделкадер, е вторият член на висшия военен орган на "Хизбула", убит за последните два месеца, след като при удар в същия район през юли беше убит военния лидер Фуад Шукр. Неговото ликвидиране бе най-тежкия удар срещу командната структура на "Хизбула" от 2008 г. насам. Сега смъртта на Акил, за залавянето на когото беше обявена по-голяма награда и от тази за Шукр, може да е също толкова тежък удар за групировката, отбелязва Ройтерс.

По-рано в петък мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) призоваха за незабавна деескалация на напрежението на фона на продължаващите военни действия на ливанско-израелската граница след най-интензивните въздушни удари на Израел от близо години насам в конфликта с подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", предаде Ройтерс.

Вчера израелските военни съобщиха, че са поразили ракетни установки на "Хизбула", които са били подготвени за стрелба към Израел, като според източници от службите за сигурност в Ливан това е най-тежката атака от началото на военните действия през октомври миналата година. Изтребители са обстрелвали цели на "Хизбула" в южната част на Ливан и са поразили около 150 ракетни установки, способни да изстрелят общо около 1000 ракети.

"ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) ще продължат да действат, за да ограничат инфраструктурата и способностите на терористичната организация "Хизбула" с цел защита на държавата Израел", се казва в изявление на въоръжените сили.

Конфликтът, разпален от войната в ивицата Газа, се засили значително тази седмица с безпрецедентна атака срещу "Хизбула", при която пейджъри и уоки-токита, използвани от членове на въоръжената групировка, се взривиха, убивайки 37 души и ранявайки хиляди. Към батериите на уоки-токитата е било добавено силно експлозивно съединение, известно като PETN или пентаеритритол тетранитрат, заяви пред Ройтерс ливански източник, запознат с компонентите на комуникационното устройство. Начинът, по който взривното вещество е било вградено в батериите, е направил откриването му изключително трудно, уточни източникът.

"Хизбула" обстрелва днес територията на Северен Израел със 140 ракети, ден след като лидерът на въоръжената групировка Хасан Насралла обеща да отмъсти на Израел за безпрецедентното нападение, при което бяха взривени стотици пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула", предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявления на израелските военни и на въоръжената групировка.

Израелските военни заявиха, че ракетите са дошли на три вълни днес следобед и са били насочени срещу обекти по границата с Ливан.

Вчера в телевизионно обръщение лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла заяви, че взривовете по-рано тази седмица "са преминали всички червени линии" и обеща да накаже Израел за действията му.