След края на мерките народът се юрна към Бегликташ (СНИМКИ)

Пътешествие
23:52 - 06 Май 2020
13135
След края на мерките народът се юрна към Бегликташ (СНИМКИ)

Тракийското скално светилище Бегликташ, което се намира на около 4 км от Приморско, се напълни със семейства от различни краища на страната през последните дни, откакто противоепидемичните мерки бяха значително разхлабени, видя фоторепортер на Lupa.bg. Малки и големи се отдадоха на заслужена почивка, както през изминалия уикенд, така и на празничния 6 май.

Много семейства с радост отидоха на разходка до светилището и до красивата местност , където Странджа планина и морето се срещат.


Каменният комплекс е едно от големите открития на тракийската история в този край на България, което открехва вратата към древен култ към Богинята Майка и Бога Слънце, почитани от древните. Проучванията на мегалитния ансамбъл започват сравнително скоро - едва след 2003 г., когато Бегликташ е открит за науката.

Изследователите установяват, че той пресъздава култа на човека към природата, който ни препраща далеч назад - към бронзовата епоха, около 13 век преди Христа. Скалното светилище се свързва още с култа към плодородието и е посветен на свещения брак между Богинята Майка и Бога Слънце.


Бегликташ е главното светилище на тракийското племе скирмиани, известни като най-древните металурзи в Тракия. Върховният им племенен жрец е обитавал мястото над реката край Лъвската скала – на около 3 км от мегалитния комплекс. Цялата област от крайбрежни хълмове на Странджа изобилства от тракийски могили, долмени и малки скални светилища. Това богатство от древни паметници дава основание планината от десния бряг на река Ропотамо да бъде наречена Свещената планина на траките–металурзи.


До светилището се стига по пътека със скалните образувания. Най-известна е скалната група, наречена Брачното ложе. Макар да се знае твърде малко за мистичните ритуали на траките, изследователите вярват, че изсечените в скалите улеи при техните светилища са използвани за изливане на свещени течности за жертвоприношения - вино, кръв от жертвени животни, мед, мляко. Ритуалът се изпълнявал в деня на лятното слънцестоене, когато символично се женели Богинята Майка и Богът Слънце.

Тук са и Каменният трон, където заставал върховният жрец, и Божествената стъпка - две скални формирования, до които се смята, че са имали достъп само посветените. Шестнадесетте плоски кръгли камъка, които ще видите по-нататък, според учените са астрономически часовник, а камъкът във форма на сърце, известен като Апостол Таш, се държи само на три точки. Многобройни са олтарите и изсечените в скалите ритуални знаци. 


Мнозина смятат, че част от енергията от древните ритуали витае на Бегликташ и днес като е най-силна в деня на лятното слънцестоене. Смятах се, че светилището е един от комуникационните центрове с Космоса. Достатъчно било само човек да отиде там и с цялата си енергия да си пожелае нещо, което силно желае. Задължително условие е помислите му да са чисти и да не желаят да навредят на някого, обясняват запознати с енергийните потоци на мястото.

Някои оставят записки с желания между камъните, подобно на Стената на плача, други хвърлят стотинки върху плоските камъни. През последните дни мнозина българи се помолиха за здраве на древното тракийско светилище с надеждата, че молитвата им ще бъде чута.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА