След одит: Освободиха директора на компанията за изграждане на детска болница

Липса на депозирана Бизнес програма е сред нарушенията, отчетени в инспекцията

Актуални новини
17:02 - 16 Май 2024
4652
След одит: Освободиха директора на компанията за изграждане на детска болница

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ) Николай Борисов, съобщиха от ресорното ведомство. До провеждането на конкурс поста ще заема д-р Влатко Глигоров. Той е специалист по акушерство и гинекология, има придобити магистратура по здравен мениджмънт и докторантура по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията. Той има богат опит в кризисния мениджмънт на средно и високо ниво.

Решението за промяната е след направен вътрешен одит и доклад за изпълнението на решението на Народното събрание. От ведомството пишат, че са установени редица нарушения. „Включително неправомерно забавяне в сключването на договора за разрушаване и премахване на съществуващи сгради за нуждите на Здравната инвестиционна компания за детска болница. Необосновано разходване на суми за юридически услуги при наличие на административен капацитет за консултиране от страна на членовете на Борда на директорите”, са сред изброените нарушения.

След грешките е и „липса на депозирана Бизнес програма от страна на Съвета на директорите; неизпълнение на решението на Народното събрание за предоставяне на актуализиран план-график за ускорено изграждане на Национална детска болница”. 

Сред проблемите е и недостатъчната комуникация и прозрачност с обществеността по създаването на Национална детска болница, поддържането и ежедневното актуализиране на информацията на сайта на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Здравният министър покани представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница на среща в Министерството, за да им представи резултатите от инспекцията и да им съобщи лично за промяната в управлението на компанията за изграждане на детска болница. На срещата беше създадено координационно звено с представители на отговорните дирекции във ведомството.