След полицейската акция: „Жокер” чупи рекорди по гледаемост в Гърция

Ченгета нахлуха в киносалони и изведоха непълнолетни зрители преди дни

Новини
14:17 - 23 Октомври 2019
1890
След полицейската акция: „Жокер” чупи рекорди по гледаемост в Гърция

Критика и политически спорове предизвика реакцията на гръцката полиция през уикенда, когато по сигнал на служители на министерството на културата е спряла прожекцията на филма "Жокер" на режисьора Тод Филипс в два киносалона в Атина и е отвела установените вътре непълнолетни в полицейските управления.

Същевременно филмът е събрал над 450 хиляди зрители в Гърция, като споровете вероятно ще привлекат и публика, която иначе не би отишла да го гледа, съобщава "Катимерини".

В събота и неделя след сигнал на двама служители на гръцкото министерство на културата полицията е влязла в два киносалона в Атина и е извела от там непълнолетните зрители, защото по решение на компетентните комисии на министерството филмът е определен като неподходящ за лица под 18 години.

При първия случай в полицейския участък са били отведени седем непълнолетни и управителят на киното. Срещу последния е заведена преписка, а родителите на децата са уведомени да си ги вземат от участъка. При втория случай са установени десет непълнолетни, двама от които придружавани от родителите си, които са били поканени да излязат. В салона е имало и "тайни агенти" на министерството, които са посочили на полицаите къде са непълнолетните в салона.

Случаят доби и политически оттенък, след като лидерът на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас написа във Фейсбук: "Редът, който не успяха да наложат органите в Готъм Сити, беше възстановен в събота вечер в кино "Аело" от г-н Хрисохоидис (вътрешния министър). Не си поплюваме..."

Хрисохоидис и министърът на културата Лина Мендони се разграничиха от начина, по който е бил решен проблемът.

Синдикатът на служителите в министерството на културата призова да не бъде нарочван персоналът на министерството, а да бъде осъвременена нормативната база, като например законът от 1937 г. за непълнолетните в киносалоните.