След политическото цунами: Тома Белев се извини за антисемитския си коментар

Няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал, отсече кандидат-общинарят

Политика
21:05 - 19 Октомври 2019
3372
След политическото цунами: Тома Белев се извини за антисемитския си коментар

След политическото цунами, което предизвика с грозния си антисемитски коментар кандидатът за общински съветник от Демократична България Тома Белев бе принуден да се извини. Вчера екоактивистът и дългогодишен шеф на Природен парк "Витоша" се изгаври с евреите, като цинично сравни "безплатното" им извозване с конски вагони към нацистките лагери на смъртта през Втората световна война с транспортните проблеми на столицата, за чието управление се бори.

В събота вечерта Белев все пак се извини, след като десетки политици и общественици го заклеймиха заради думите му и го призоваха да се оттегли от компанията.

Ето какво написа Тома Белев:

"Във връзка със зачестилите искания на политици от ВМРО и ГЕРБ да се откажа от кампанията си, съм длъжен да заявя: Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си, че в днешно време много лесно допускаме в отношенията си да оценяваме другия единствено само на основание неговите раса, етнос, пол, възраст или цвят на кожата и по този начин отваряме възможност да се върнат срамните времена на нацизма и фашизма. Не съм искал да засегна ничии чувства.

Но няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно са застъпвали и застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал. Това се отнася и до политици от ГЕРБ, които две години управляват с ксенофобски и хомофобски политически партньори."