След потопа: Пловдив и Стара Загора се борят с бедствието

Изпомпват водата от училища и болници, ключови булеварди са с разрушена настилка

У нас
09:21 - 01 Юни 2019
2004
След потопа: Пловдив и Стара Загора се борят с бедствието

Силни бури и градушка удариха Пловдив и Стара Загора в петък следобед. За кратко възлови улици в двата града се превърнаха в реки. В Пловдив бяха наводнени приземните етажи на две болници, сред които и онкологията.

"Ситуацията вече е нормализирана, дотолкова доколкото нямаме затворени пътни артерии. Вятърът беше сериозен и това причини най-големите щети, които все още могат да се видят. Имаше много затворени улици, но към настоящия момент нещата вече са нормализирани. Хората от чистотата продължават да работят. Работеха и през цялата нощ", каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова, цитирана от Нова телевизия. 

Към 23 часа в петък всички сгради, които са били наводнени, са били възстановени "Две от училищата бяха наводнени. Изпомпана е водата и са отводнени. Бедствена ситуация няма никъде. Екипите продължават да работят”, посочи още тя.

Засега данните сочат, че най-сериозно е положението в селата Змейово и Хрищени. Там количеството паднала градушка е най-сериозно. Все още не е приключил огледът на месата там. Контактна мрежа на влаковете към настоящия момент е възстановена.

Пожарната в Пловдив е реагирала на над 100 сигнала за последното денонощие. В петък две болници се наводниха, много магазини също бяха наводнени. Десетки автомобили бяха блокирани по улиците. Най-засегнат е бул. „Освобождение”, където част от настилката беше отнесена.