След съвета на проф. Кантарджиев: Изкупиха витамин Д от аптеките

Здраве
16:12 - 29 Октомври 2020
9651
След съвета на проф. Кантарджиев: Изкупиха витамин Д от аптеките

Седмица след съвета на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев хората да пият витамин Д, за да повишат защитните сили срещу коронавируса, въпросният препарат вече е дефицит в някои аптеки в София, установи проверка на Lupa.bg.

"Пролетта казахме трите Д-та. Сега слагаме едно четвърто Д - витамин Д", заяви експертът миналия четвъртък по време на редовния брифинг на НОЩ. 

Най-бързо са се изчерпали капките "Вигантол", каквото е едно от търговските наименования на витамин Д, произвеждано от немска фирма. Те са и на най-достъпна цена от около 3 лева. 

Според Аптечната камара този препарат е дерегистриран и няма да се продава у нас след изчерпване на наличните количества в аптечната мрежа. "Вигантол" обаче е само един от многото съдържащи витамин D на нашия пазар, успокояват фармацевтите. 

Голямо е търсенето и на "Ойлесен витамин Д3" - капсули и капки, които са швейцарско производство, като тяхната цена е по-висока и се предлагат съответно за не по-малко от 12 лева.

Специалистът по хранене проф. Донка Байкова обаче предупреди, че витамин Д е един от витамините, при които има риск от предозиране. Тя призова да се спазват някакви експертни препоръки. Предозирането може да доведе до проблеми с бъбреците.

При деца и при хората в зряла възраст препоръчителното количество е 5 микрограма за деня. Над 70 години хората имат нужда от 15 микрограма, защото възрастният човек по-трудно синтезира витамина в кожата. Препоръката на проф. Байкова е в централната част на деня минимум 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, тъй като той е с по-голяма повърхност.

Българите купуват масово и всякакви други препарати, съдържащи важния за организма витамин, показа нашата проверка.

След известно успокоение през лятото хората у нас отново са започнали да се презапасяват с добре познатите лекарства - аналгин и парацетамол, както и с защитни медицински маски. След  първоначалния скок в цената на еднократните маски в началото на пандемията, която достигна безумните 4 лева, при положение, че реалната стойност не е повече от 20-30 стотинки, днес тези защитни средства се продават между 50 стотинки и 1,20 лв.

Според фармацевти по-тревожна е тенденцията гражданите да искат да купуват антибиотици без рецепта. Заради липсата на протигрипни ваксини хората решиха да се запасяват с антибиотици, които гълтат не по лекарско предписание, обявиха пред Lupa.bg медицински експерти.