След срещата Борисов-Мицотакис: Можем заедно да пазим небето си

500 милиона е вложила България за енергийна диверсификация, отсече българският премиер

Политика
13:40 - 26 Февруари 2020
1951
След срещата Борисов-Мицотакис: Можем заедно да пазим небето си

Няма нищо по-хубаво в ЕС от това държавите членки да демонстрират приятелство, каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместно изявление с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

Докато други се упражняваха с думите "диверсификация", ние вложихме 500 млн. в нея, каза още Борисов, който уточни, че с Гърция се правят газови магистрали, което определи като изключително важно за двете страни".

"Военните ни министри могат да мислят за общ еърполисинг", предложи българският премиер и обясни, че българските и гръцките гранични власти работят много добре. Първото споразумение за обща охрана на небето бе подписано между Атина и София през 2010 г., когато стана ясно, че ресурсът на двигателите на българските изтребители МиГ-29 е изчерпан.

"Подкрепяме спазване на поетите ангажименти към Северна Македония и Албания", добави още Борисов.  Вижданията ни по Западните Балкани съвпадат. Това каза oт своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

"Отправяме строго послание към Анкара, че Гърция ще следва позициите на международното право и укрепване на приятелството между България и Гърция, договорено днес с премиера Борисов", заяви oще Мицотакис. "Оставаме стълбове на стабилността и мира в региона, посрещам те с огромна радост в Александруполис, каза Мицотакис към Борисов.