Случаят "Шейново": Семействата трябва да платят такса по 12 000 лв., за да предявят иск за обезщетението си

Общество
12:14 - 30 Януари 2023
1837
Случаят "Шейново": Семействата трябва да платят такса по 12 000 лв., за да предявят иск за обезщетението си

Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда, обясниха експерти в "Тази сутрин".

Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха пред bTV адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

„Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете“, обясни адвокат Мария Шаркова. „Заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение“, каза още тя.

„Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни“, коментира Шаркова.
Адвокат на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. „Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристът.

„Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение“, коментира адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова.
„До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща“, обясни още тя.

„Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес“, посочи Костадинова.