Слух в Lupa.bg: Георги Чолаков може да стане главен прокурор?

Шефът на ВАС ще бъде номиниран в последния момент

У нас
19:24 - 04 Октомври 2024
10884
Слух в Lupa.bg: Георги Чолаков може да стане главен прокурор?

Изтича мандатът на шефа на ВАС Георги Чолаков. Той обаче не може да бъде продължен и трябва да се намери друго  място на магистрата. В КС сега няма свободно такова, както и във ВКС. По-лесно е Чолаков да оглави главна прокуратура. Това довериха пред Lupa.bg източници от правосъдното министерство.

Вече трети пореден четвъртък, в който заседава Пленумът на ВСС, не постъпи нито едно предложение за нов главен прокурор. Така остава само една възможност - следващия четвъртък.

През 2019 г. предложението за Иван Гешев също бе направено в последния момент - то обедини в единомислие цялата прокурорска колегия - с всичките 11 подписа, включително на тогавашния главен прокурор Цацаров. При положение че за номинация са достатъчни трима. Гешев бе избран със смазващите 20 гласа от Пленума, а после - свален по средата на мандата си от същите членове.

Временният шеф на прокуратурата Борислав Сарафов също бива спряган като предложение, но той досега не е потвърдил, че има намерение да се кандидатира.

Георги Чолаков в качеството си на председател на ВАС предложи да се изчака да приключат номинациите за главен прокурор, което ще стане на 10 октомври и едва тогава да се пристъпи към процедурата за определяне на негов наследник. Становището му беше споделено от деветима членове на колегията, трима гласуваха против. Това са шефката на ВКС Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска, които изложиха принципни съображения по въпроса защо този състав на ВСС не трябва да прави тези избори при възобновяване на процедурата за главен прокурор.

На 23 октомври, 2017 г. президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Държавният глава веднъж отказа да стори това, след като Чолаков бе избран за шеф на съда от предходния Висш съдебен съвет. Той не посочи официални мотиви за решението си. В своите публични изяви Радев обясни само, че шефът на ВАС трябва да бъде избран от новия съдебен съвет.

Новите кадровици на съдебната власт препотвърдиха този избор със солидно мнозинство – 20 "за" и само 4 "против" кандидатурата на съдията. Президентът няма право на повторен отказ да подпише указа.

Изборът на председател на ВАС е един от ключовите критерии на ЕК при формиране на оценката на напредъка на България в съдебната реформа.