Слух в Lupa.bg: Името на жената на зам.-шефа на СГС Стефан Кюркчиев изплува от таен списък на висши магистрати

Били ли са разпределени 40-те вакантни места в районни съдилища между мой и свой?

У нас
16:10 - 26 Април 2024
12206
Слух в Lupa.bg: Името на жената на зам.-шефа на СГС Стефан Кюркчиев изплува от таен списък на висши магистрати

30 районни съдилища в страната съвсем скоро ще са със свежи попълнения. Сред тях е съпругата на зам.- шефа на Софийски градски съд Стефан Кюркчиев Теодора. Тя е държала писмен и устен изпит, за да може да правораздава самостоятелно без да чака 2 години. Нейни колеги твърдят пред Lupa.bg, че тя е  била изпитвана от колежка на нейния съпруг, а именно от Гергана Коюмджиева. Интересен факт е, че съдийката е в един граждански състав със Стефан Кюркчиев и двамата работят рамо до рамо.

Има много дела, които двамата са решавали, сред тях са в.ч. гр. д. 2139/22 г. и в.ч. гр. д. 937/24 г. Не е тайна, че съвместната им работа датира от повече от 5 г., което води до сближаване и сприятеляване. Въпреки това Гергана Коюмджиева не си е направила отвод при проверката на знанията на съпругата на колегата си. Съответно Теодора Кюркчиева е получила шестици на писмения и устния изпит на конкурса за първоначално назначаване за районни съдии, обявен в началото на годината от ВСС.

Самият конкурс се прочу с това, че участник в него хвана съдията по вписванията в Районен съд - Плевен Петър Нешков да преписва. Въпреки това квесторите не анулираха работата му и изпитващите му писаха 5.94 на писмения. Очевидно заради вдигналия се шум е бил порязан с по-ниска оценка на устния изпит.

Според източници на медията ни конкурсът за районни съдии е бил предрешен още преди започването му. Предварително са били набелязани хората, които ще заемат вакантните 40 места. Списъкът с печелившите е бил съставен от висши магистрати и от шефове в съдебната система.

Конкурсът дава възможност на юристите с над 3-годишен стаж директно да правораздават като районни съдии, без да преминават първоначално обучение в Националния институт на правосъдието и без да са работили 2 години като младши съдии. Именно за това много бяха желаещите да участват в него, но само определени хора успяха да стигнат до щастливия край.