Служители на "Гугъл" в Цюрих стачкуват срещу съкращаването на персонал

Над 2000 души са предложили заплатите и работното им време да бъдат намалени, за да избегнат уволненията

Новини
14:11 - 15 Март 2023
2078
Служители на "Гугъл" в Цюрих стачкуват срещу съкращаването на персонал

Стотици служители на "Гугъл" (Google) излязоха на протест пред сградата на компанията в Цюрих, след като преди дни 200 души бяха съкратени, предаде Ройтерс.

Пред януари "Алфабет" (Alphabet), компанията майка на "Гугъл", обяви, че планира да съкрати около 12 000 души в глобален план, или 6 на сто от всички свои служители.

Решението е част от общото намаляване на персонала в американските технологични компании. По данни на сайта Layoffs.fyi

от началото на миналата година в сектора са се разделили с 290 000 служители.

В офиса на "Гугъл" в Цюрих работят около 5000 души. Те вече протестираха през миналия месец срещу планираните съкращения.

Представител на синдиката на работещите в сектора на информационните технологии "Синдиком" (Syndicom) съобщи, че над 2000 служители са предложили заплатите и работното им време да бъдат намалени, за да бъдат избегнати съкращенията на персонал, но от "Гугъл" очевидно са отхвърлили тази идея.

"Нашите членове, работещи в "Гугъл Цюрих", показват солидарност с тази, които са съкратени", заяви говорител на "Синдиком". "Те са обезпокоени от непрозрачния начин на намаляването на персонал и особено от факта, че уволненията идват в момент, когато компанията продължава да печели милиарди."