Служителите във Фонд "Земеделие" стресирани от спецакцията по аферата "Миню Стайков"

Актуални новини
10:08 - 22 Юли 2019
3337
Служителите във Фонд "Земеделие" стресирани от спецакцията по аферата "Миню Стайков"

Служителите във Фонд "Земеделие" са стресирани заради специализираната акция на прокуратурата, последвалите арести и повдигнатите обвинения на отговорни кадри в агенцията. Това стана ясно от думите на новия изпълнителен директор Васил Грудев пред Нова телевизия.

"Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ. Каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме с работата на всички служители във фонда, който са над 1500 човека", обясни Грудев. Той отрече да познава служителя, който е работил в оторизацията на плащанията. По думите му той е бил на ниско експертно ниво.

Това, което знам е, че системата трябва да бъде оздравена по два начана - прозрачност на фонд “Земеделие”, чрез пълна електронизация на фонда и подобряване на комуникацията чрез изграждането на модерен кол център с 24 часова връзка на всеки един бенефициент с експертите, смята новият шеф.

Наистина само трима от 23-та директори в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който, надявам се, още днес да бъде решен, заяви още директорът на Фонд "Земеделие".  "Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет, който е около 3 милиарда", добави той.

Васил Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. "Не само е най-големият - около 3 млрд. лева, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет", каза още той.

Грудев коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов. "Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение", заяви той.

Грудев отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във фонда.

"600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милиона лева", завърши той.

Миналата седмица директорът на Фонд „Земеделие“ Живко Живков подаде оставка, изтъквайки лични мотиви. Според източник на Lupa.bg от разплащателната агенция към аграрното министерство тя му ее била поискана от премиера Бойко Борисов след зрелищните арести на шестима високопоставени чиновници от Фонд „Земеделие“, уличени в далавери с неправомерно отпуснати субсидии към алкохолния олигарх Миню Стайков.

Сред арестуваните от Фонд „Земеделие“бе заместник-директорът Калоян Костадинов, който е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Задържани бяха още петима от Фонда, а един от тях се оказа в родствени връзки с Миню Стайков. В гараж, собственост на алкохолния олигарх, бе открит и брониран мерцедес за 200 000 лева, шофиран от служител на Фонд "Земеделие".