Смъртта, данъците и Ерлинг Холанд - трите сигурни неща в живота

Сигурно нямате идея колко гола е вкарал норвежецът през кариерата си. Затова ви представяме пълна статистика на суперзвездата на Ман Сити

Спорт
23:15 - 12 Април 2023
7934
Смъртта, данъците и Ерлинг Холанд - трите сигурни неща в живота

Норвежкият национал Ерлинг Холанд бележи за удоволствие през цялата си кариера, но колко пъти общо е опънал мрежата?

Смъртта, данъците и Ерлинг Холанд. Трите сигурни неща в живота.

Нападателят на Манчестър Сити бележи за забавление след преминаването си във Висшата лига, но кампанията през сезон 2022/23 в никакъв случай не е първата, в която той влиза в заглавията на вестниците заради смъртоносния си завършек.

Правил го е и в Борусия Дортмунд. Правеше го и в Ред Бул Залцбург. Направи го и в Молде. Прави го и по време на престоя си в младежката академия на Брине.

И дори още не сме говорили за изявите му в националния отбор - на ниво младежи и мъже.

Спомняте ли си, когато вкара девет гола в един мач на Световното първенство за младежи до 20 години през 2019 г.?

Да, съгласни сме, човекът е абсолютен феномен и изглежда, че е предопределен да счупи всякакви рекорди по отбелязани голове през следващите години.

Колко точно гола е вкарал досега обаче?

Нека погледнем.

Колко гола има Ерлинг Холанд за Манчестър Сити през този сезон?

Може да се каже, че Холанд не се нуждаеше от много време, за да се адаптира към новата си среда след преминаването си за големи пари от Борусия Дортмунд.

Той не успя да се разпише в официалния си дебют в сблъсъка с Ливърпул в "Къмюнити Шийлд", но бързо показа какво умее в първия си мач във Висшата лига, като вкара два пъти срещу Уест Хем.

И за да се увери, че критиците му няма да имат никаква амуниция, той бързо продължи с хеттрикове срещу Кристъл Палас, Нотингам Форест и Манчестър Юнайтед, преди да сме стигнали средата на октомври.

До момента 39 мача - 45 гола.

Колко попадения е вкарал Холанд за Борусия Дортмунд?

Мнозина очакваха, че Холанд ще премине в РБ Лайпциг, след като впечатли с екипа в Ред Бул Залцбург в Австрия, но той предпочете да премине в Борусия Дортмунд, тъй като смяташе, че там има по-големи шансове за редовно участие в първия отбор.

Можем да кажем, че това беше решение, за което той няма да съжалява.

Хеттрикът при дебюта му беше идеалният начин да се представи в Бундеслигата и Холанд беше неудържим в някои моменти по време на престоя си в Борусия Дортмунд.

В крайна сметка той се разписа впечатляващите 86 пъти по време на 89 участия във всички състезания.

Сезон 2019/20: 18 мача/16 гола

Сезон 2020/21: 41 мача/41 гола

Сезон 2021/22: 30 мача/29 гола

Рекорд на Холанд в Ред Бул Залцбург

Престоят му в красивия австрийски град Залцбург беше много кратък, но сладък.

Холанд се присъедини към клуба през януари 2019 г. и напусна отново една година по-късно. Не и преди да вкара цял камион голове.

Той имаше малко бавен старт, тъй като се разписа веднъж през първия полусезон, но след това истински избухна през първата половина на кампанията 2019/20.

В шест мача от груповата фаза на Шампионската лига той вкара осем гола, а в австрийската Висша лига добави още 16, като горещата му серия включваше хеттрикове срещу Гент, Волфсбергер (два пъти), Хартберг и Парндорф.

Сезон 2018/19: 5 мача/един гол

Сезон 2019/20: 22 мача/28 гола

Статистика на Холанд за Молде и Брине

Ерлинг в Молде

Първият му сезон в норвежкия гранд е тих за стандартите на Холанд, но втората му година в Молде вече дава представа за огромния му потенциал, тъй като постига двуцифрени резултати - и след това още няколко.

Особено четворната му комбинация срещу Бран през септември 2018 г. привлече вниманието на последователите на играта по целия свят.

Сезон 2017: 20 мача/4 гола

Сезон 2018: 30 мача/16 гола

Холанд в Брине

Той вкарваше голове за удоволствие в юношеска възраст и за Брине-2, но животът в старшата възраст се оказа донякъде труден в началото за детето-чудо на норвежкия футбол.

Все пак той се справя достатъчно, за да убеди Молде в потенциала си и да спечели преминаване в по-голям клуб.

Сезон 2016: 16 мача/нула гола

Попаденията на Холанд за Норвегия

Вече споменахме за деветте гола на Световното първенство за юноши до 20 години, но Холанд е също толкова впечатляващ и на най-високото ниво.

През 2019 г. той нямаше голове в първите си две участия за мъжете, но на следващата година се развихри подобаващо, като вкара два пъти срещу Северна Ирландия и се отчете с хеттрик срещу Румъния.

Последва хеттрик срещу Гибралтар през 2021 г., а след това два гола срещу Швеция през 2022 г., когато продължи да увеличава сметката си.

Струва ни се, че е въпрос на време той да детронира Йорген Юве като най-добър голмайстор на Норвегия за всички времена, като настоящият рекордьор е реализирал 33 пъти в 45 участия.

Сезон 2019: 2 мача/нула гола

Сезон 2020: 5 мача/6 гола

Сезон 2021: 8 мача/6 гола

Сезон 2022: 8 мача/9 гола

Общо голове на Ерлинг Холанд по клубове и държави

Холанд вкара повечето от головете си до момента за Борусия Дортмунд по време на двете си години и половина в гигантите от Бундеслигата, но изглежда неизбежно, че ще надмине този брой в Манчестър Сити, ако реши да остане на стадион "Етихад" за още два-три сезона след 2022-23 г.

На международно ниво нападателят може да не получи много шансове да покаже какво може на големи турнири, тъй като Норвегия продължава да се бори и тормози по време на квалификационните кампании, но това няма да му попречи да бележи голове, докато представлява страната си.

Все пак е твърде рано да се каже дали това ще е достатъчно, за да достигне броя на великите играчи на всички времена като Кристиано Роналдо и Лионел Меси на международно ниво.