Смениха генерал Армагедон, Валерий Герасимов поема командването

Сергей Суровикин е преназначен за заместник на Герасимов

Русия
21:14 - 11 Януари 2023
4016
Смениха генерал Армагедон, Валерий Герасимов поема командването

Москва назначава началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов за командващ войната в Украйна, предават световните агенции.

Досегашният командир Сергей Суровикин е преназначен за заместник на Герасимов. Той пое поста едва на 8 октомври и на практика остана на него три месеца.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи и още двама заместници - генерал Олег Салюков и генерал-полковник Алексей Ким.

Москва обосновава реорганизацията с "разширяване на обхвата на задачите, които трябва да бъдат решени", както и с необходимостта от по-тясно сътрудничество между отделните части на армията.

За генерал Валерий Герасимов главнокомандващия на ВСУ генерал Залужни каза неотдавна, че от него се е учил на най-висшите тънкости за водене на война.

От Министерството на отбраната уточниха, че решението за повишаване на нивото на ръководство на САС е свързано с "разширяване на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между видовете и родовете войски на въоръжените сили, както и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на управлението на групите войски".

"Генерал-полковник Сергей Суровикин, главнокомандващ на Въздушно-космическите сили, армейски генерал Олег Салюков, главнокомандващ на Сухопътните войски, и генерал-полковник Алексей Ким, заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили", обясняват от военното ведомство.

Суровикин се смята за близък до т.нар. готвач на Путин - Пригожин.