Сменят „перките“ на „Графа” с цветарници

Актуални новини
16:44 - 09 Април 2019
3032
Сменят „перките“ на „Графа” с цветарници

Габъри, ретро колчета, а на места, където пространството позволява - цветарници. Това са новите предложения за трамвайни ограничители по емблематичната столична улица „Граф Игнатиев”, които бяха представени след открито заседание и оглед на терена на експертния съвет към Направление „Архитектура и градоустройство” в София, видя репортер на Lupa.bg.

Непосредствено преди това представяне екипът на Lupa.bg забеляза млада девойка, която стана поредният пострадал от „перките на акули” по „Графа”. За щастие, 25-годишното момиче се размина само с охлузвания по коляното, но именно подобни случаи на пострадали от триъгълните гранитни блокове, предизвикаха публично недоволство. Това стана повод Столичната община да излезе с решение те да бъдат сменени с нови. Все още обаче не се знае кой от представените варианти ще бъде избран, тъй като становище по въпроса трябва да вземе и Надзорният съвет, който отговаря за изпълнението на ремонта.

„В началото всички гравитираха около това да се сложат габъри, само че в градска среда те не са особено видими за пешеходците и това поставя своите предизвикателства”, заяви по време на представянето на новите ограничители главният архитект на София Здравко Здравков. Той изрази опасения от това, че кръглите гладки габъри ще бъдат скрити още от първия сняг и така предназначението им ще бъде абсолютно заличено.

„Водещият критерий при избора трябва да бъде пешеходците да знаят къде е трамвайното трасе. Да не се окаже, че отново ще има инциденти заради естетически избор”, категоричен бе арх. Здравков. Според него трябва да се намери оптимално решение, което да комбинира високите колчета и естетически красивите габъри според пространството, на което те ще бъдат поставени, а крайната цел трябва да е функционална, добре обезопасена и красива столична улица.

„Колчето най-вероятно е по-скъпо от габъра, но водещ критерий при избора трябва да е сигурността на гражданите”, заяви зам.-кметът по транспорт на столицата Дончо Барбалов. Той обясни, че общината няма да плаща за монтажа и демонтажа на гранитните блокове, които в момента са монтирани на „Графа”, а след демонтирането им те ще намерят приложение в зелените проекти на София.

Проектът се финансира от Столична община и европейски фондове. А видът, бройката и разстоянието между новите ограничители ще формира крайната цена, която засега остава загадка. Съответно все още не се знае и кой ще плати за поредната смяна на трамвайните ограничители по ул. „Граф Игнатиев”.

Припомняме, че преди няколко седмици от организацията „Спаси София” предложиха три варианта на ограничители: тактилни съоръжения от неръждаема стомана, ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата или фабрично скосени каменни плочи като тези, които в момента се монтират на ул. "Цар Иван Шишман".

Снимки: Агнес Методиева и BulFoto