Снайперист на митинга в Бътлър е спасил десетки животи, стреляйки в оръжието на Томас

Бившият президент не е имал защита по време на митинга си на 13 юли в Бътлър, когато куршум едва не го уцели право в главата.

Новини
20:39 - 16 Август 2024
4569
Снайперист на митинга в Бътлър е спасил десетки животи, стреляйки в оръжието на Томас

Снайперист от събитието, на което стреляха по Доналд Тръмп, потенциално е спасил животи, като е стрелял по пушката на атентатора и го е повалил, твърди разследването. 

Според доклад на конгресмена от Луизиана Клей Хигинс, куршумът на снайпериста е повредил оръжието на Томас Матю Крукс и е попречил на прицела му, след като е направил първите си изстрели в Бътлър, Пенсилвания. Миг по-късно друг снайперист от Тайните служби също стреля по него и го убива.

Докладът идва в момент, когато Тайните служби временно преназначават някои бодигардове от президента Джо Байдън на Тръмп, според американски медии.

Тръмп също ще получи защита от бронирано стъкло, за да може да възобнови митингите си на открито.

Бившият президент не е имал защита по време на митинга си на 13 юли в Бътлър, когато куршум едва не го уцели право в главата.

В доклада на Хигинс се казва, че оператор от SWAT Butler е първият, който е стрелял по убиеца на Тръмп - от 100 ярда. Според информацията снайперистът е „тичал към заплахата, търсейки чиста позиция за изстрел директно на огневата линия“. След това с един изстрел той стрелял срещу стрелеца и улучил част от пушката му. Това извадило стрелеца от позицията му временно, но „само след няколко секунди“ той „изскочил отново“, преди да бъде смъртоносно прострелян от стрелец от Тайните служби.

Крукс уби един поддръжник на Тръмп в тълпата и рани тежко други двама при атаката.

Оттогава нивата на сигурност около бившия президент се увеличиха.

Прехвърлянето на агенти на Тайните служби се дължи на заплахи срещу Тръмп и е станало възможно поради намаления график за пътуване на Байдън, след като той отпадна от изборната надпревара, според доклад в The New York Times.

Преназначените служители са били отговорни или за пътуването с Байдън, или за отиването на дадена локация преди него, за да създадат мерки за сигурност на събитие, твърди източник пред вестника.

Кимбърли Чийтъл, директорът на Тайните служби, подаде оставка на 23 юли след изслушване в Камарата на представителите на САЩ относно опита за убийство.

Политици от надзорната комисия на Камарата на представителите разкритикуваха липсата на информация в нейните отговори на техните въпроси относно планирането на сигурността и как служителите реагираха на докладите за подозрителното поведение на стрелеца преди стрелбата.

Стрелецът Томас Матю Крукс, на 20 години, беше застрелян и убит от контраснайперистки екип на Тайните служби, след като изстреля осем куршума по посока на г-н Тръмп от покрив точно извън периметъра за сигурност на митинга.

В момента ФБР разследва провала на защитата и политически лидери в Конгреса на САЩ също са започнали разследвания.