Снегът изненада китайците! Алберт Попов и още 88 на гигантски слалом с преспи (СНИМКИ)

Най-добрият ни алпиец успя да оцелее до финала в дълбокия сняг, 27-и е в първия манш

Топ
06:09 - 13 Февруари 2022 (обновена)
8212
Снегът изненада китайците! Алберт Попов и още 88 на гигантски слалом с преспи (СНИМКИ)

Сняг, истински сняг, изненада китайците! Миш-маш по пекински, с разбъркан изкуствен и непрестанно валящ ествествен сняг, внезапно сервира времето в десетия ден от олимпийската надпревара. До този момент трасетата бяха изцяло с изкуствен сняг. А падащият непрестанно естествен брутално омеша ситуацията.

В обилен снеговалеж, непрогледна мъгла и температура към минус 20 градуса започна тази сутрин първият манш на мъжкия гигантски слалом. 89 ски-алпийци от над 60 държави се бориха най-вече с преспите по напълно непочистената писта. Десетки, сред тях и от най-добрите, отпаднаха от надпреварата още в първия манш, заровени сред дълбокия сняг.

Разрази се и невиждана никога досега в историята на световната ски надпревара драма. Оказа се, че при падане между вратите в пресния сняг, участник от Хонгконк си е загубил едната ска. Състезанието беше спряно за кратко и заради това, за да се разрови насам-натам и да се намери, заради опасност някой друг спускащ се да се натъкне на нея.

За щастие нашият представител - най-добрият ни алпиец Алберт Попов, успя да оцелее в гигантския слалом с гигантските преспи и да пресече финала, след като стартира с 53-и номер. Класира се 27-и сред завършилите едва 54 състезатели, което означава, че във втория манш Аби ще има късмета да стартира четвърти - по обратния ред на първите 30. Българинът завърши на 28-о място в гигантския слалом при дебюта си на oлимпийски игри преди четири години в Пьонгчанг.

След първия манш лидер е швейцарецът Марко Одермат, който води с 0,02 секунди пред австриеца Щефан Бренщайнер, а тройката с пасив от 0,09 затваря световният шампион в дисциплината Матьо Февр от Франция. Алберт Попов с 27-ото си място е на 4,67 секунди след Одермат.

"Никакъв усет, видимостта пречеше да се опиташ да целиш линиите, да търсиш скорост, когато го направиш - получаваш зверски удари. Не успях да карам на лимита, това не беше каране, а беше оцеляване. Твърдостта на пистата е супер, но на места са станали не следи, а дупки и ските могат да тръгнат навсякъде. Много вали и за кратко време натрупва върху леда и може лесно да те подхлъзне. Ние се шегувахме, че най-вероятно тук вали един път в годината и това е точно днес", коментира Алберт Попов пред БНТ.

Снимка от профила на Алберт във фейсбук - тренировка ден преди днешния гигантски слалом.

Вторият манш на алпийския гигантски слалом за мъже на Олимпийските игри в Китай трябваше да започне в 7:45 ч българско време, но беше отложен заради лошите метеорологични условия. Организаторите обявиха нов час – не преди 9.00 българско време. Много обилният снеговалеж, както и ниската видимост ще затруднят отново алпийците.