СНИМКА НА ДЕНЯ: Лунната пътека в Бургаския залив

Общество
20:57 - 27 Декември 2023
5322
СНИМКА НА ДЕНЯ: Лунната пътека в Бургаския залив

Ден след пълнолуние почти пълната Луна озари красиво морето. Нашият колега Димитър Ганев ни изпрати снимки на лунната пътека от Бургаския залив, направени тази вечер.

Един от символите на град Бургас и любимо място за разходки на бургазлии и гости на града е Бургаският мост. Там се срещат влюбени, приятели и семейства. Той е свързан с детството на местните хора.

Навлязъл наблизо 300 метра навътре в морето, мостът привлича туристи отблизо и далеч. Намира се в старата част на Морската градина на Бургас. Романтиката на моста омагьосва не само с уникалната гледка към безкрайната морска шир, а и пази спомена за многобройни хубави емоции. Оттук се вижда целият Бургаски залив - от Поморие до Созопол. 

Гледката към нощното море от Бургаския мост е особено магична, особено когато има пълнолуние.

От 22 метровата наблюдателница пък денем се разкрива невероятна гледка към мистичния остров Света Анастасия. Изграден през 1936 г., мостът е бил с метална конструкция, а платформата е била изградена с дървен гредоред. Свързвал се е със специално каменно стълбище, до панорамната алея на Морската градина и морското казино.

През 80-те години на ХХ век старият мост е реконструиран с масивна бетонна конструкция. Мостът е и неизменна част от традициите на най-големите български празници - Никулден и Богоявление. Всяка година на Никулден - празникът на Бургас - моряци хвърлят венци от Моста в памет на загинали моряци и рибари.

А на Богоявление се извършва тържествен молебен за здраве и благоденствие - Владиката хвърля ритуално кръста в морето, за който се състезават смели плувци. Вярва се, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Снимки: Димитър Ганев